Nevieme, že ich v tele máme, potichu ale ničia orgány, zaťažujú pečeň aj črevá. Odstánia ich čučoriedky, špargľa aj cvikla

Detox je v podstate očista organizmu od škodlivých látok. Skutočnými jedmi pre naše telo sú napríklad olovo alebo ortuť, ale s tými sa už dnes bežne nestretnete.

01.05.2024 06:00
cvikla, šťava Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Do tela sa nám môžu skôr dostať pesticídy alebo plesne, a to nehovoríme o zvýrazňovačoch chuti a farbivách. Tie totiž na nás dnes číhajú skoro všade. Svoj podiel viny na tom má aj kozmetika, znečistené ovzdušie alebo napríklad plasty s ftalátmi a bisfenolom. Pri tzv. „očiste organizmu“ ale väčšina ľudí myslí skôr škodlivé látky, ktoré zbytočne zaťažujú naše črevá a pečeň. Možno je preto lepšou otázkou, čo všetko budeme považovať za toxín. Zvlášť ak máte nezdravý životný štýl, zaťažujete organizmus každý deň – najviac pridaným cukrom, soľou, éčkami a transmastnými tukmi. Medzi najúčinnejších detoxikačných expertov z prírody patrí aloe vera, chlorella, spirulina, ale aj žihľava, breza previsnutá či púpava lekárska. Na Slovensku máme tiež vynikajúce prírodné a účinné antioxidanty, ale málo to využívame. Okrem slovenských čučoriedok, ktoré obsahujú na rozdiel od kanadských z obchodu aj farbivo a účinné látky, je u nás jednotkou repa, špargľa a hlavne jemne podrvený ostropestrec mariánsky.

Dôležité vitamíny

Pestrá a vitamínmi nabitá strava je základom pevného zdravia. Vitamíny vám pomôže doplniť čerstvé alebo lyofilizované ovocie. A ak potrebujete postrčiť k lepšiemu jedálnemu lístku niečím netradičným, siahnite po superpotravinách!

2. Kvalitný spánok

Vyspite sa do ružova, a to ideálne osem hodín. Žiadne ponocovanie pri seriáloch – ponorte sa radšej do ríše snov.

3. Pite, pite a pite!

Áno, pitný režim je viac ako dôležitý. Ale zabudnite na sladené nápoje a alkohol. Denne treba vypiť približne 2 litre filtrovanej vody.

4. Potraviny a zápaly

Vyhýbajte sa tzv. prozápalovým potravinám. K nim radíme cukry a umelé sladidlá, smažené a tučné jedlá a alergénne potraviny ako je sója, mlieko či potraviny obsahujúce lepok.

Aj pohyb pomôže

Podporte prirodzené potenie tela tým, že sa odmeníte saunou alebo behaním, prípadne rýchlou chôdzou. Prehrejte svaly a uvoľníte myseľ od stresu a napätia, pretože aj to k očiste organizmu patrí.

Pozor na črevá

Možno budete potrebovať ustáliť črevný mikrobióm – pomôžu napríklad fermentované potraviny, bylinné čaje alebo viac vlákniny v strave.

7. Kvalitná strava

Na desiatu si namiesto bagety doprajte čisté suroviny: prírodné orechy, sušené ovocie alebo pokojne ovocné tyčinky. Tie 100 % sú perfektné pre všetkých s alergiou na orechy.

8. Kozmetika

Preberte svoju kozmetiku a rozhodnite, či by vašej pokožke nesvedčalo viac prírodných produktov bez zbytočnej chémie.

9. Živočíšne bielkoviny obsiahnuté v mäse spomaľujú metabolizmus.

Usadzujú sa na bunkách, kde tvoria biely povlak. Preto niekedy mávame ten pocit, že sme „vnútorne“ ťažkí a unavení. S bielou múkou si zase netykajú vaše črevá. Múka ich zanáša, takže pocit nafúknutia zmizne, ak dáme črevám čas na oddych. Nadmerné množstvo cukru v sladkostiach a limonádach tiež príliš neprospieva vášmu zdraviu, takže na ne počas detoxu zabudnite Pri očiste organizmu zabudnite tiež na polotovary, údeniny, alkohol, vajcia, syry a obmedzte kofeín.

10. Dajte šancu bylinkám.

Napríklad žihľava, medvedí cesnak alebo pažítka sú perfektnými jarnými pomocníkmi. Na záver ešte pripomíname, aby ste nezabudli na detox od negatívnych ľudí a nezdravých toxických vzťahov. Okrem zdravia fyzického by sme totiž nemali zabúdať ani na to duševné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #cvikla