Dôležitý príspevok stúpne o 100 eur. Pozrite si, kto bude mať na peniaze nárok

Príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa by sa mohol zvýšiť. V predbežnej informácii k novele zákona o sociálnych službách to avizuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

15.05.2024 06:00
peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do pripomienkového konania ju chce predložiť v máji alebo v júni. Peňažný príspevok by sa mal navýšiť o 100 eur mesačne, teda na sumu 200 eur za mesiac. Cieľom je kompenzovať vyššiu mieru finančnej záťaže a starostlivosti na strane opatrovateľov detí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Erik Tomáš k 13. dôchodkom
Video
Zdroj: TASR

V rámci pripravovaného návrhu plánuje rezort aj posilnenie poskytovania kontinuálnej pomoci pri sebaobsluhe prostredníctvom domácej opatrovateľskej služby. V súčasnosti je možné osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytnúť túto starostlivosť najviac osem hodín mesačne, po novom by to mohlo byť až 40 hodín. Aktuálny rozsah totiž podľa ministerstva nemožno považovať za postačujúci. „Najmä z hľadiska potreby podpory všetkých možných opatrení, ktoré v záujme humanizácie pomoci a podpory ale aj jej ekonomizácie podporia zotrvanie fyzickej osoby odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby pri sebaobsluhe v domácom prostredí," uvádza sa v predbežnej informácií.

Rezort práce chce v rámci novely presadiť aj častejšie využívanie odľahčovacej služby pre opatrovateľov, ktorí sa starajú o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. V rámci služby sa opatrovateľom poskytne časový priestor pre nevyhnutný odpočinok, čím sa udrží ich fyzické aj duševné zdravie. „Návrhom sa na jednej strane posilnia možnosti využitia odľahčovacej služby v rámci terénnych a ambulantných foriem sociálnych služieb primerane individuálnym potrebám cieľovej skupiny osôb v konkrétnom čase a rozsahu, taktiež sa vytvoria flexibilnejšie podmienky pre jej možné opakované a pravidelnejšie využívanie zo strany opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím," konštatuje sa v materiáli.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #ministerstvo práce a sociálnych vecí #príplatok