Zastavte úniky tepla cez strechu, zbytočne vás oberajú o peniaze

Strecha chráni stavbu pred vlhkosťou, prehrievaním aj pred únikmi tepla. Aspoň by mala. V skutočnosti býva niekedy práve strecha slabým miestom domu, ktoré spôsobuje, že vnútri je relatívne chladno, hoci účty za kúrenie sú extra vysoké.

07.03.2024 06:00
strecha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aby bola strecha naozaj funkčná, musí byť dobre zaizolovaná. Platí to aj pre podkrovie domu. Je jedno, či sa využíva ako obytný alebo ako skladovací priestor. V oboch prípadoch je vystavovaný náročným podmienkam tepelných výkyvov. V lete ide o miesto, kde je v dome najteplejšie. V zime zas o priestor, kadiaľ môže unikať najviac tepla z interiéru. Deje sa to vtedy, keď strecha nie je zaizolovaná, alebo je zaizolovaná nesprávne a vznikli na nej tepelné mosty. Cez celú plochu strechy alebo jej časti potom uniká von viac tepla ako cez steny a okná.

Schody do podkrovia sú zradné

Horší tepelný komfort môžete mať doma aj vtedy, keď teplo uniká do neobývaného podkrovia cez nedostatočne tesniace schody. „Účelom skladacieho systému schodiska, ktoré vedie na povalu alebo pod strechu, nie je len šetriť priestor. Jeho konštrukcia by mala mať dostatočné termoizolačné vlastnosti,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti J.A.P. Slovakia Tomáš Barbořík.

Upozornil, že o kvalite a vlastnostiach podkrovných schodov rozhodujú detaily, ktoré laici vôbec nemusia poznať. „Podkrovné schody a ich vlastnosti sa nám pri stavbe a zariaďovaní celého domu môžu zdať druhoradé. Veď ich použijeme iba raz za čas. Dôležité je pre nás iba to, aby boli pevné a aby sa s nimi ľahko manipulovalo. Okrem dizajnu a dobrej manipulácie však odporúčam pýtať sa predajcov alebo architektov aj na to, ako je vyriešené tesnenie, prúdenie vzduchu a prípadne aj zvuku,“ hovorí odborník.

Náklady sa rýchlo vrátia

Kvalitné a správne osadené, dobre tesniace schody do podkrovia alebo na povalu môžu zásadne ovplyvniť únik tepla z vykurovaného interiéru. Preto je výmena starého alebo nedostatočne tesniaceho schodiska zmysluplná aj v tomto ročnom období. Náklady na nové schodisko sa rýchlo vrátia v podobe ušetrených peňazí na kúrenie aj vyššieho tepelného komfortu vo vnútri domu.

UP Energie, okno Čítajte viac 7 rád na zníženie spotreby energií. Viete, že záleží aj na tom, aký hrniec používate?

Na kontrolu nie je nikdy neskoro

Strecha predstavuje o niečo väčší problém ako schody. Počet zle zaizolovaných striech podľa odborníkov alarmujúco narastá. Dôvodom je degradácia použitého materiálu vplyvom času, jeho neodborná aplikácia, prípadne vyčíňanie hlodavcov.

Vzniknuté tepelné mosty si vyžadujú akútnu sanáciu, pretože v týchto miestach sa okrem úniku tepla hromadí aj vlhkosť. To spôsobuje ďalšiu degradáciu materiálov a tiež vznik plesní. Jej následné odstránenie predstavuje dlhý a náročný proces.

Strecha predstavuje z hľadiska tepelných strát ešte väčší problém ako schody do podkrovia.

Ak máte podozrenie, že vám cez strechu uniká veľa tepla, ale neviete presne, na ktorých miestach, v zime, teda ešte stále aj v tomto období, je ideálny čas dať si všetko preveriť a zmerať pomocou termovízie. Dobrý odborník na strechy a izolácie však dokáže aj bez termokamery posúdiť celkový stav strechy, odvetrávacej medzery, priestorov okolo komína, okien a ďalších potenciálne problematických čas­tí.

Čo pomáha šetriť v rodinnom dome Čítajte viac Prečo sa nesmie vypínať pri odchode z domu kúrenie? Účty za energie to nezníži a urobí to túto vec

Zimné riešenie pre strechu

Pokrok vedy a techniky v stavebníctve umožňuje riešiť problémy s únikmi tepla cez strechu v každom ročnom období, dokonca aj v zime. Ako izolant sa dá vtedy aplikovať striekaná PUR pena.

„Tento typ izolácie vyplní každý priestor, takže strecha bude dokonale utesnená. Nespornou výhodou striekanej izolačnej PUR peny je aj to, že časom nemení tvar, čiže nedochádza k jej usadnutiu ani posunu a vzniku medzier, ako sa to deje s inými izolačnými materiálmi. Pena navyše dokáže takpovediac dýchať, takže v izolovanom priestore nekondenzujú pary a netvoria sa plesne,“ vysvetlil Lukáš Kmenta, country manažér HBS pre Čechy a Slovensko.

Ide o izoláciu, ktorá sa dá aplikovať bez toho, aby bolo nutné demontovať vnútorné sadrokartóny. Svojpomocné zateplenie PUR penou však nie je možné. Aplikovať ju môžu iba vyškolení odborníci. „Iba tak je možné garantovať 25-ročnú záruku na materiál a jeho vlastnosti,“ argumentuje odborník.

Nech všetko pekne ladí

Pri riešení únikov tepla a tepelnej izolácie odborníci odporúčajú vyberať značky alebo materiály, ktoré navzájom spolupracujú a fungujú ako systém. Najlacnejšie riešenia majú zvyčajne krátku životnosť a v konečnom dôsledku namiesto úspory prinášajú ďalšie náklady a starosti. Preto sa oplatí investovať do riešení, na ktoré dostanete záruku a zároveň garanciu funkčnosti na niekoľko desiatok rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #strecha #šetrenie energiou #únik tepla