Aj v podnájme si môžete poistiť spotrebiče alebo zodpovednosť za škodu

Aj vy patríte k tým, ktorí stále ešte prebývajú v podnájme? Možno ste v takom prípade uvažovali nad tým, či je možné nechať si poistiť vaše veci, ktoré ste si so sebou do neho priniesli alebo postupne nadobudli.

22.02.2013 09:18
Aj v podnájme si môžete poistiť spotrebiče... Foto:
Aj v podnájme si môžete poistiť spotrebiče alebo zodpovednosť za škodu
debata

Dobrá správa znie, áno, možné to je. Na poistenie hnuteľných vecí, ako sú elektrické spotrebiče, notebook či bicykel, nie je potrebný ani súhlas majiteľa bytu. Nájomca si môže uzavrieť aj poistenie zodpovednosti za škodu, ktorá sa vzťahuje napríklad na vytopenie susedov či škody na majiteľových veciach ako kuchynská linka či chladnička.
 
„Ak má klient v prenajatom byte vlastné hnuteľné veci ako nábytok, spotrebiče, textil či kuchynské vybavenie, je nevyhnutné si tieto veci poistiť. Poistenie zariadenia domácnosti vynahradí klientovi škody na hnuteľných veciach spôsobené živelnými rizikami ako požiar, výbuch, víchrica, atmosférické zrážky a tak ďalej,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko Lucia Makayová.

Toto poistenie tiež klientovi poskytne náhradu za ukradnuté či vandalom poškodené veci, kryté sú tiež škody na hnuteľných veciach spôsobené povodňou a záplavou, ako aj vodou z vodovodných zariadení.
 
„V prípade, ak nájomca realizoval na vlastné náklady stavebné úpravy v nehnuteľnosti, poistenie umožňuje poistiť si aj tieto stavebné súčasti, teda predmety pevne zabudované v budove ako napríklad vodovodné batérie, dvere, maľovky a stierky, podlahové krytiny, vstavané skrine, elektronický zabezpečovací systém a podobne,“ upozornil špecialista externej komunikácie z Allianz – Slovenskej poisťovne Gabriel Tóth.

Pri akýchkoľvek úpravách nehnuteľnosti však netreba zabudnúť na súhlas majiteľa.

Text: TASR
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba