Upratujú muži viac ako ženy? Nový výskum tvrdí: Áno!

Nový prieskum ženy nepoteší. Stavia ich totiž do pozície väčších "bordelárok" ako ich mužské proťajšky.

08.02.2013 19:58
Upratujú muži viac ako ženy? Nový výskum tvrdí:... Foto:
Upratujú muži viac ako ženy? Nový výskum tvrdí: Áno!
debata

Podľa Daily Mail, ktorý cituje z prieskumu webu YoupiJob.co.uk, sú muži poriadkumilovnejšie pohlavie a dokonca trávia aj viac času upratovaním ako ženy. Týždenne upratuje zhruba 66 percent mužov osem hodín a viac. U žien sa tento údaj pri priemernom upratovaní osem hodín týždenne zastavil na 62 percentách 
žien.

Samozrejme, neplatilo to vždy. Ako ukazujú údaje z prieskumov v minulom storočí, ženy držali prvenstvo jasne v rukách. V roku 1965 napríklad strávili ženy týždenne bezmála tridsať hodín domácimi prácami a upratovaním, kým u mužov to bolo len necelých päť hodín týždenne.

Za posledné polstoročie sa stereotypy pohlaví úplne obrátili a transformovali, tvrdia zástupcovia prieskumu. Muži sa dnes neboja prevziať do svojich rúk aj kedysi „tradičné“ ženské práce. Varia, vysávajú, umývajú podlahu alebo žehlia.

Ako už vyplýva aj z predchádzajúcich údajov, pre rýchly životný štýl dnešných manželských a partnerských dvojíc sa však upratovaniu nevenuje toľko času ako v minulosti. Pribúdanie hodín upratovania u mužov je vraj prirodzeným výsledkom rýchlej doby a nutnosti, že často obaja partneri musia živiť rodinu a zabezpečovať jej ekonomické fungovanie.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba