Keď bojujete s malým priestorom v byte, tieto riešenia pomôžu

Problémy s malým priestorom v byte poznajú mnohé z nás. Je to už skrátka tak - na veľkoplošné byty sa zmôžu len bohatší a zvyšok musí čarovať s možnosťami. Aj vďaka šikovným dizajnovým nápadom to však môže byť ľahšie.

29.01.2013 14:00
Keď bojujete s malým priestorom v byte, tieto... Foto:
Keď bojujete s malým priestorom v byte, tieto riešenia pomôžu
debata

Úložný priestor
Mať kam odložiť zimné šatstvo a topánky v lete či naopak, vedieť skladovať obľúbené časopisy alebo napríklad odpratať z dohľadu lyžiarsku kombinézu? Pokiaľ nemáte to šťastie a súčasťou vášho bytu nie je aj patričná komora, musíte si pomôcť, ako viete. Uľahčia to úložné boxy, ktoré môžete zasunúť pod posteľ alebo s nimi vyplniť medzeru medzi vrchom skrine a stropom. Nájdete ich v rozličných dizajnoch, takže, ak časť z nich vidieť, môžu plniť aj svoju estetickú funkciu. Škatule z polyesteru so zipsom, ktorý ich uzavrie pred prístupom prachu a špiny, nájdete napríklad v obchodnom dome Ikea, ale napríklad aj predajniach Tchibo – v kolekcii šikovných bytových doplnkov.

Osvetlenie
Stolové lampy sú krásny dekoratívny prvok, ale často spôsobujú problém, že zaberajú priveľa miesta. Musíte im prispôsobovať celé rozloženie na nočnom stolíku či komode. V prípade lampy s nohou, ktorá je vyplnená pieskom je tento problém vyriešený. Svietidlo umiestnite kamkoľvek a prispôsobíte si ho priestoru. Šikovný nápad za 32,95 eur ponúka Tchibo.

Sedenie v kuchyni
Stoličky dokážu zabrať veľa miesta. Ale ak sú skladacie, určitý pľac vám ušetria. Alebo sa môžete rozhodnúť pre také, ktoré sa zasunú priamo pod stôl a kopírujú jeho okraj. Podobné modely predáva Ikea.

Predsieň
Pokiaľ vo vašom byte nemáte priestor na nutné drobnosti pred odchodom z bytu, mali by ste pouvažovať nad vhodnou tabuľou. Ak chcete takú, na ktorú dokážete zavesiť kľúče, založiť novú poštu, napísať si odkazy, na čo nemáte zabudnúť, skúste napríklad tabuľu Provence – predáva ju Kika.

Spanie
Patríte k dámam, ktoré ešte žijú single a obývajú priestor jednej garsónky, tak asi o problémoch s oddelením obývacej a spálňovej časti viete svoje. S rozťahovateľnými sedacími súpravami sa však tento problém dá vyriešiť. Mnohé takéto súpravy majú navyše zabudovaný úložný priestor vo vysunutej časti pohovky – viete tam napríklad uskladniť periny a vankúše. Akurát si budete musieť zvyknúť na to, že pravidelné ustieľanie vás občas polezie na nervy.

Text: zg, pre Žena.Pravda.sk
Foto: IKEA, KIKA, TCHIBO

debata chyba