Meníte obliečky len raz mesačne? Hrozia vám ekzémy a alergie

Ako často meníte posteľné obliečky? Je to raz týždenne, raz za dva týždne alebo si pokojne pospíte v rovnakom povlečení aj vyše mesiaca?

10.01.2013 09:12
Meníte obliečky len raz mesačne? Hrozia vám... Foto:
Meníte obliečky len raz mesačne? Hrozia vám ekzémy a alergie
debata

Nuž, pokiaľ patríte do tretej skupiny, vedzte, že možno spôsobujete poriadne problémy vlastnému zdraviu. Najnovší prieskum, z ktorého cituje britský Daily Mail, priniesol zaujímavé výsledky získané od viac ako 2000 opýtaných britských žien a mužov. Vyplynulo z neho, že až pätina Britov nemení posteľnú bielizeň častejšie než raz za mesiac.

Zhruba šesť percent opýtaných menilo posteľné obliečky raz týždenne alebo častejšie ako raz týždenne, objavilo sa však aj percento, ktoré priznalo, že obliečky mení raz ročne. Už spomenutý mesačný interval je však podľa expertov nebezpečný. Varujú, že takéto počínanie môže viesť k astme, ekzémom a alergiám.

Podľa lekára Adama Foxa, alergológa a pediatra, strávime v posteli zhruba tretinu života a zanecháváme tam čiastočky kože, ale aj baktérií, ktoré sa zachytia na našom tele počas dňa. „Naše telo vytvorí denne milióny nových buniek a staré odumreté bunky sa v podobe vlasov, čiastočiek kože či nečistôt z pleti zachytávajú práve na posteľnej bielizni,“ vysvetlil lekár.

Pripomenul, že tiež netreba zabúdať na pot, maz a ďalšie telesné výlučky ako sliny alebo napríklad výtok. Mnohé z nich sa aj napriek tomu, že väčšina ľudí spáva v pyžame alebo spodnej bielizni, zachytí na plachte alebo perine.  Tieto zvyšky sa stávajú potravou pre prachové roztoče, ktoré síce sami osebe nie sú až také nebezpečné, ale väčšina z nich je nositeľom alergénov, ktoré komplikujú život mnohým alergikom.

Pokiaľ patríte medzi ľudí s alergickými pproblémami, nemali by ste určite podceňovať výmenu posteľnej bielizne tak, ako to robí spomenutá pätina Britov. Na trhu už sú obliečky s antialergénnou úpravou. Aj tie by ste však mali prať minimálne raz za týždeň, respektíve raz za dva týždne pri teplote 60 stupňov Celzia.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba