Vankúše a obliečky, ktoré zmenia váš byt - máme pre vás tipy

Vankúše, deky, závesy aj potlače na textilných dekoráciach dokážu náš príbytok zmeniť raz-dva.

03.12.2012 09:19
Vankúše a obliečky, ktoré zmenia váš byt - máme... Foto:
Vankúše a obliečky, ktoré zmenia váš byt - máme pre vás tipy
debata

Pokiaľ túžite dodať nádych novoty vašej obývačky, vyskúšať môžete napríklad sériu dekoračných poťahov na vankúše z limitovanej kolekcie značky Ikea. Poctu prirodzenej kráse a kvalite prírodného materiálu tvoria obliečky, v ktorých sa využíva bavlna, ľan alebo zamat.

Vzory sú skôr tlmené, vyzerajú ako staré fotografie alebo farba, ktorú vytiahli lúče slnka. Pokiaľ máte radi obrazové potlače, možno vás oslovia motívy pasúceho sa dobytka či portrét dámy zo starej fotografie na čiernom zamate. Menej dramaticky pôsobí staroružová farba s potlačou starých potvrdeniek a účteniek.

Na vankúšoch sa objavuje aj kvetinový retro-vzor, ktorý pripomína potlače na závesoch koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Zaujímavo vyznieva motív krajčírskych figurín či zvieracie obrazy, ktoré sú reprodukciou skíc a kresieb tušom.

Pre domácnosť, v ktorej sa snažíte vytvoriť ilúziu orientálnu alebo zdobenejšiu, s akýmsi barokovým nádychom, môžete vyberať zo sýtej fialovej a zelenej v kombinácii s výrazným zdobením po okrajoch. Vankúše však nie sú jedinou novinkou limitovanej kolekcie Fjälltag. Do nového šatu môžete obliecť aj vašu posteľ. Reč je o obliečkach na paplóny – vo vidieckom patch-workovom vzore určite nájdu zaľúbenie aj vaše mužské polovičky.

Pokiaľ by ste chceli experimentovať s vizuálnou podobou vašej domácnosti ešte viac, máme pre vás zaujímavý tip aj spoza hraníc. Pripraviť sa musíte na vyššiu sumu a čakanie pri dovoze tovaru na Slovensko. Pri toľkej nápaditosti to však stojí za to.

Holandská firma Snurk vyrába posteľné obliečky, vankúše a dekoratívne materiály, pričom využíva tiež rozličné techniky zdobenia. My dávame do pozornosti najmä kolekciu digitálnych potlačí, ktorá zachytáva veci v našom bežnom okolí a zároveň využíva humorné prvky. Prikryť sa tak budete môcť perinou s potlačou kartónov alebo zívajúcich ľudí. A plachta, ktorú si pod seba prestriete, môže mať podobu betónového chodníka.

Dekoračné vankúšiky zase zdobí veľmi plasticky pôsobiace origami či motívy terčov s nákresmi zvierat. Viac nájdete na stránke https://www.snurkbeddengoed.nl.

Text: zg, pre Žena.Pravda.sk
Foto: IKEA, SNURK

+13Vankúše a obliečky, ktoré zmenia váš byt - máme...
debata chyba