Kam s knihami v malom byte?

Množstvo beletrie, náučnej literatúry či kníh, ktoré sú dôležité pre vzdelávanie sa vo svojej profesii nás chtiac či nechtiac nútia uvažovať, kam s knihami. Najmä, ak nie ste majiteľom veľkometrážneho bytu na tento účel si nemôžete vytvoriť pracovňu.

23.11.2012 07:00
Kam s knihami v malom byte? Foto:
Kam s knihami v malom byte?
debata

Vašim snom vždy bolo, mať veľkú knižnicu, plnú zaujímavých kníh. Vždy ste s radosťou vošli do kníhkupectva a odišli odtiaľ minimálne s jedným zaujímavým exemplárom na čítanie. Alebo naopak, počas rokov štúdia sa vám akosi „nakopili“ rôzne knihy či skriptá a vám je ľúto ich vyhodiť či odniesť do antikvariátu. Veď, čo ak ich budete raz potrebovať? Čo však robiť v prípade, že ste majiteľom malého jednoizbového či dvojizbového bytu? Kam uložiť knihy, tak, aby ste ich mali „na dosah“ a pritom sa o ne nepotkýnali?

Tip prvý- Nech si visia
Stačí, ak poznáte šikovného stolára alebo sa vo vašom okolí nachádza predajňa pre domácich kutilov a máte to vyriešené. Vyberte si police, ktoré ladia s nábytkom a vyberte k nemu úchyty, ktorými sa police pripevnia na stenu. Ak máte veľa kníh, vynikajúco vynikne, ak police uložíte si tridsať centimetrov od stropu a rozmiestnite ich po celom obvode miestnosti. V prípade potreby môžete takto spraviť i dva či tri rady, podľa počtu kníh. Knihy tak nebudú zavadzať a kedykoľvek si ich môžete vziať. Chcete niečo originálne? Police môžete vyskladať aj z farebných dosiek a môžu tak kontrastovať či dopĺňať nábytok. Ďalším variantom je i to, že si zaobstaráte šikmé či hranaté police, ktoré využijete nielen ako dekoráciu.

Tip druhý- Stolík pod televízor ako knižnica
Dnes už nie je problém zohnať stolík pod televízor, ktorý má otvorený predný priestor a neobsahuje žiadne police. Tento priestor môžete pokojne využiť ako príručnú knižnicu a uložiť do nej knihy, ktoré priebežne používate. Samozrejme, vrch skrinky môžete využiť na to, aby tak kraľoval váš domáci miláčik- televízor.

Tip tretí- Vysoká knižnica
V malých bytoch je najdôležitejšie využiť aj ten najvyšší priestor. A práve tam môžete ukladať veci, ktoré nepoužívate denne. Napríklad knihy, ktoré z police vyberáte iba občas. Na to sú vhodné vysoké policové skrine, ktoré siahajú až do výšky stropu. Môžete sa rozhodnúť pre tie, ktoré dostať v obchodných domoch s nábytkom alebo, ak máte atypické predstavy nechať si spraviť knižnicu na mieru.

Tip štvrtý- Nábytok vytvorený z kníh
Ak máte doma knihy, ktoré už nepoužívate a myslíte si, že už ich nebude čítať nik z rodiny, môžete si z nich vytvoriť originálny kus nábytku. Na pevnú podložku poukladajte „cikcakovito“ knihy tak, aby tvorili štvorec. Na vrch pripevnite priesvitný plast prípadne drevenú dosku. A konferenčný stolík máte hotový. Rovnako postupujte aj pri výrobe iných originálnych kusov nábytku (napríklad nočných stolíkov). Stačí len trocha fantázie a dve šikovné ruky.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba