Dievčenská izba. Ako ju zútulniť?

Z vášho malého bábätka odrazu vyrastá malá slečna. A tak zvažujete, že by bolo vhodné zmeniť jej izbu z klasickej detskej na dievčenskú. Ako na to?

12.11.2012 07:00
Dievčenská izba. Ako ju zútulniť? Foto:
Dievčenská izba. Ako ju zútulniť?
debata

V prvom rade si treba uvedomiť, či chcete, aby s ňou izba „rástla“ alebo zvažujete, že o pár rokov, keď bude váš poklad v tínedžerskom veku, investujete peniaze, čas a energiu do „prerábky“ jej izby opäť. To samozrejme nielen od vašej chuti niečo meniť, ale najmä od finančných možností.

Aké farby zvoliť?
Ak chcete naozaj izbu ako pre princeznú, ružovej farbe sa asi nevyhnete. Nemusíte však ísť iba prvoplánovo, aj dievčatká môžu mať izbu vo farbe zeleného jablka či zapadajúceho slnka. Chcete niečo netradičné? Kombinujte farby. Vybrať si môžete z krémovej, bielej, fialovej, cukríkovo ružovej v kombinácii so svetlo modrou. Nič nepokazíte ani zelenou, žltou, béžovou, cyklaménovou, fuchsiovou či tyrkysovou. Krásne vynikne kombinácia farieb tyrkysovej a jemne ružovej či fialovej, prípadne cyklménovej a jablkovo zelenej.

Farba či tapety? Oboje!
Ak sa neviete rozhodnúť či na stenu vašej ratolesti pôjde maľovka alebo tapeta, vyberte si obe. Môžete ich skombinovať tak, že na jednu stranu izby pôjde farebná tapeta a na zvyšné tri dáte jednofarebný náter. Chcete nechať viac vyniknúť tapetu? Dve protiľahlé strany natrite farbou a na ďalšie dve dajte kontrastnú tapetu. Náš tip: Steny izby natrite jemným odtieňom fialovej farby. Zaobstarajte si samolepiacu tapetu kontrastnej farby (ružová, bordová, cyklaménová, biela či béžová) a z nej podľa šablóny nakreslite tvar motýľa. Vystrihnite ho a nakoniec nalepte na stenu. Počet motýľov záleží od vášho či dcérinho vkusu. Ak je dieťa väčšie, s touto činnosťou vám môže pomáhať.

Aký vybrať nábytok?
Na túto otázku by bola jednoduchá odpoveď- najmä praktický. Samozrejme, jednoducho sa hovorí, ak máte dostatok peňazí, horšie to je, ak chýbajú. Nuž, ak váš rodinný rozpočet je obmedzený, netrápte sa. Aj s menšou sumou peňazí môžete vyčarovať krásne dielo. Stačí sa spýtať starých rodičov alebo kamarátov či neplánujú vyhodiť nejaký kus nábytku (napríklad nočné stolíky, staré skrinky, knižnice či poličky). Tie potom môžete vybrúsiť, natrieť prípravkom proti roztočom a napokon upraviť ekologickými farbami. Na záver nezabudnite nalakovať a pridať zaujímavé úchytky.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba