Závesy, záclony či interiérové rolety. Funkčnosť a krása v jednom.

Mať v byte iba vnútorné žalúzie nevyhovuje každému. Niekto túži, aby jeho byt nebol iba akýmsi "technickým laboratóriom", ale aby z neho bolo cítiť telo domova, a preto si pri zariaďovaní bytu dopraje záclony či závesy. Iný naopak, preferuje skôr minimalistický štýl bez zbytočných textílií.

12.10.2012 07:00
Závesy, záclony či interiérové rolety.... Foto:
Závesy, záclony či interiérové rolety. Funkčnosť a krása v jednom.
debata

Závesy, záclony alebo rolety však nemusia mať iba tieniaci účel. Môžete nimi interiér doladiť či dokonca poslúžia i ako funkčný prvok v byte. Týmito doplnkami môžete pokojne oddeľovať miestnosti, použiť ich ako tienidlo pred zvedavými susedmi či spraviť z nich vtipný doplnok do detskej izby.

Závesy
Ak ste sa rozhodli, že závesy sú to pravé, čo váš byt potrebuje, volili ste naozaj dobre. Dnes už nemusíte voliť iba jednofarebné, ale máte na výber rôzne farby, materiály a štýly. Transparentnú, jemne priesvitnú látku môžete použiť do miestnosti, ktorú chcete doladiť príjemným, nerušivým materiálom, ktorý ladí s farbou vášho nábytku či stien. Máte štýlovú obývaciu izbu? Vyberte si nepriesvitný záves kombinovaný s organzou, ktorý dodá miestnosti eleganciu. Vo väčších priestoroch môžete i experimentovať a vyskúšať klasické brokátové závesy. Práve tie dajú vášmu príbytku luxusný punc. Z farieb sú momentálne hitom fialová, odtiene hnedej a béžovej či biela a krémová. Nič nepokazíte ani dúhovými farbami. Pokojne, ak to váš štýl bytu dovolí, môžete aj experimentovať. Krásne napríklad vynikne hnedá v kombinácii s tyrkysovou, fialová so šedou či ružovou.
Náš tip: Vyskúšajte panelové závesy, ktoré môžete použiť miesto tých obyčajných, prípadne nimi ľahko predelíte veľkú miestnosť.

Záclony
Tieto, za čias našich mám také obľúbené doplnky, boli neraz zatracované pre svoju stromódnosť či pre stúpajúci počet alergických detí v rodine. Ak sú však záclony to, čo vo vašom byte alebo dome neviete oželieť, na výber máte i tam množstvo dĺžok, štýlov, motívov a textúr látok. Stačí si len správe vybrať a zamerať. Môžete sa rozhodnúť pre hotové záclony, ale rovnako sa dajú ušiť krásne a jedinečné originály.
Náš tip: Máte malý byť a chýba vám ešte jedna miestnosť? Spálňu veľmi ľahko vytvoríte pomocou na stene upevnených tyčí a záclony, ktorými „orámujete“ priestor okolo manželskej postele.

Interiérové rolety
Možno si ešte spomínate na staré známe „socialistické“ rolety, ktoré boli automaticky súčasťou každého nového bytu. Dnes môžete podobné (samozrejme s vylepšených látok a sťahovacích systémov). Ak ste kreatívna, vyčarujete ňou vo fádnej miestnosti, žiarivý doplnok. Vybrať si môžete z rôznych materiálov od transparentných až po tie nepriehľadné. Rovnako ako látkové rolety výborne v byte vyzerajú i latkové drevené rolety- žalúzie. Tie môžete použiť ako tienidlo na okná a presklené dvere, predeliť nimi miestnosti či oddeliť šatník od obytnej časti.
Náš tip: Neviete ako vylepšiť detskú izbu? Kúpte bielu látkovú roletu. Z fleesu či inej látky, vystrihnite rôzne tvary, kvietky, postavičky, ktoré prišijete na roletu a doplnok je na svete. Neviete šiť, ale rady kreslíte? Vyskúšajte maľovanie farbami na textil. A syn či dcéra si budú môcť vybrať svoju obľúbenú rozprávkovú postavičku, ktorú im šikovná mamina vyčarí za pár hodín.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba