Ako vytapetovať byt

Pokiaľ sa chystáte vytapetovať si niektorú z miestností alebo rovno celý byt, mali by ste postupovať podľa nasledujúcich krokov.

29.09.2012 12:04
Ako vytapetovať byt Foto:
Ako vytapetovať byt
debata

Príprava stien
1. Tapety sa lepšie nalepujú, keď odmontujete zásuvky a vypínače. Predtým nezabudnite vypnúť elektrický prúd.
2. Omietky na stenách musia byť rovné, čisté, suché a priľnavé.  Nerovnosti omietky opravte pomocou sadry alebo sadrového tmelu, vyhlaďte ich špachtľou a po zaschnutí obrúste brúsnym papierom.
3. Pre lepší výsledok odstráňte staré tapety. Pomôže vám prepichovací valček, škrabka a natretie starých tapiet vodou s prídavkom odstraňovača tapiet.
4. Na silne nasiakavé a drsné povrchy naneste penetráciu.

Príprava tapiet a tapetovanie
1. Namerajte si jednotlivé pruhy tapety. Dĺžka tapety je závislá od výšky tapetovanej steny. Ku každému dielu pridajte 10 cm. Konečnú dĺžku zarovnáte na stene.
2. Tapety položte vnútornou stranou na rovný stôl, jednu hranu porovnajte s hranou stola a lepidlo na tapetu rozotierajte od stredu rovnomerne na všetky strany. Tapetu nechajte dôkladne nasiaknuť.
3. Vymerajte a ceruzkou si na stenu nakreslite predvolené zvislé čiary, podľa ktorých budete tapety lepiť. Tie musia byť presné, preto rozhodne použite pravítko.
4. Tapetu je potrebné ihneď po jej nalepení na stenu uhladiť. Použite kefu alebo handričku. Ťahy veďte od stredu smerom k vonkajším okrajom a vytláčajte všetky vzduchové bublinky.
5. Prečnievajúce časti tapety pritlačte pevne k okrajom, potom ľahko povoľte a potom pozdĺž okraja zastrihnite. Na docielenie roviny môžete použiť pravítko alebo napnutý špagát.
6. Pred nalepením ďalšieho dielu tapety sa uistite, že vzory oboch pásov na seba nadväzujú. Napojenie medzi oboma pásmi tapiet starostlivo uhlaďte.
7. Zložitejšie sú okenné výklenky. Tapetu nastrihneme vo výške parapetu a hornej hrany okna a nastrihnutú časť prehneme do výklenku. Presahujúcu tapetu odstrihneme.
8. Otvory na vypínače, zásuvky atď. sa najprv jednoducho prelepia a potom sa rozstrihnú nožnicami (nastrihnúť do kríža).
9. Elegantnou možnosťou zakončenia horného okraja tapety je použitie ozdobnej bordúry alebo lišty, ktoré nalepíte po obvode.
10. Pri tapetovaní za radiátormi nastrihnite tapetu v šírke úchytov na stene zdola nahor.

Pred tapetovaním stropov si poskladajte nastrihané pruhy do pozdĺžnych vrstiev. Na strope pracujte dvaja: jeden z vás odstrihnutý pruh nasadí, druhý ho drží vo výške.  Tapetu nechajte na strope presahovať cca 2 cm na stenu. Tapeta na stene sa potom vsadí presne do ohybu.

Vliesové tapety. Pri ich lepení sa nanáša lepidlo len na stenu (rovnomerne v tenkej vrstve). Následne sa nalepujú pruhy tapiet. Tapety sú bez zvyšku odstrániteľné, a to suchou cestou. Stačí hore uchopiť obaja rožky tapety a vďaka jemnému buničitému podkladu ľahko zo steny stiahnuť. Sú vyrobené zo špeciálnej buničiny a polyesterových vlákien s prídavkom polymérového spojiva. Táto štruktúra dáva tapetám pružnosť a pevnosť aj pre prekrytie obnovujúcich sa prasklín. Vliesové tapety sú umývateľné, stálofarebné, jemné k pokožke a lepšie spracovateľné ako tapety papierové. Ako každé tapety tvoria tepelnú a zvukovú izoláciu.

Rady pri tapetovaní

  • Kúpte si aspoň o jeden kotúč tapety viac, ako budete potrebovať. Môžete ju použiť, ak niečo pokazíte, ale aj na prípadné opravy v budúcnosti. Pri dokupovaní by ste už nemuseli nájsť rovnaký odtieň.
  • Ak sa vám pri tapetovaní vytvoria vzduchové bubliny, odstránite ich vstreknutím malého množstva lepidla. Tapetu potom pritlačte valčekom.
  • Optimálna teplota pri tapetovaní je cca 19 stupňov, pretože lepidlo pri práci veľmi rýchlo zasychá.
  • Malé trhliny na tapetách zacelíte tak, že na spodnú odtrhnutú vrstvu tapety nanesiete špachtľou tenkú vrstvu bežnej lepiacej pasty a pritlačíte pevne k podkladu. Dbajte, aby vzor nadväzoval.
  • Pri väčšom poškodení oceníte úlohu tapety navyše. Poškodenú časť navlhčite teplou mydlovou vodou alebo odstraňovačom tapiet a odrežte lámacím nožíkom. Poškodenú omietku vyhlaďte stierkovým tmelom a po zaschnutí prešmirgľujte. Nalepte tapetu a napojenie dôkladne uhlaďte. Dbajte na to, aby vzor nadväzoval.

Text: zh pre Pravdu, spracované podľa kupsi-tapety.cz
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba