Rady, ako vymaľovať jednotlivé izby vášho bytu

Viete, ako miestnosť zväčšiť farbou alebo ju predĺžiť? A čo vytvoriť dojem útulnosti? Tieto rady oceníte.

25.09.2012 13:48
Rady, ako vymaľovať jednotlivé izby vášho bytu Foto:
Rady, ako vymaľovať jednotlivé izby vášho bytu
debata

Keď potrebujete opticky zmeniť priestor:
- príliš veľká izba – naneste farbu na všetky steny okrem stropu
- príliš úzka izba – namaľujte farebne iba jednu úzku stenu a zvoľte tmavú podlahu
- príliš malá izba – na steny a strop naneste svetlú farbu a podlahu nechajte tmavú
- príliš vysoká izba – pre strop aj podlahu vyberte tmavší odtieň, ako sú okolité steny
- príliš nízka izba – zadnú stenu miestnosti vymaľujte zvislými pruhmi
- príliš široká izba – vymaľujte natmavo bočné (dlhé) steny a podlahu, strop a zadnú stenu nechajte svetlú

Ako maľovať jednotlivé miestnosti

Kuchyňa. Tu môžete byť odvážni. Nebojte sa výraznejších farieb, ako je svieža zelená, žltá, fialová alebo červená – všetky tieto farby, ak ich nanesiete s mierou napríklad len na jednu stenu, vám v kombinácii s bielou vyčarujú útulnú kuchyňu.
//Pôsobenie farieb v kuchyni:// Oranžová povzbudzuje chuť do jedla aj komunikáciu pri stole, červená nabáda k aktivite, niektorých ľudí však môže dráždiť, modrá tlmí chuť do jedla.

Obývačka. Skôr ako začnete maľovať, zamyslite sa, či ide o veľkú, alebo malú miestnosť, svetlú alebo tmavú. Položte si aj otázku, či budete kupovať aj nový nábytok, alebo v miestnosti zostane pôvodný. Do malej izby voľte svetlé odtiene, veľká izba znesie aj tmavšie farby. Keď je izba veľmi slnečná a vám do obývačky celý deň praží slnko, nemaľujte ju nažlto ani naoranžovo, ale skúste napríklad svetlozelenú. Zároveň rešpektujte farbu nábytku, ktorého sa nehodláte zbaviť.
//Pôsobenie farieb v obývačke:// žltá sa hodí do chladnejších miestností, svetložltá miestnosť zväčší, tmavožltá až okrová ju zútulní. Citrónovožltá je pokojnejším variantom klasickej žltej, takže zahrieva aj upokojuje. Zo zelených odtieňov je vhodná svetlozelená. Jej teplý, svieži odtieň zvoľte v prípade chladnejšej izby, ideálne s nábytkom zo svetlého alebo čierneho dreva, pistáciovú zelenú alebo mätovozelenú znesú teplejšie miestnosti a tmavohnedý nábytok. Vhodná je aj oranžová, skúste použiť ľahko okrovú, žltooranžovú alebo lososovú.

Spálňa. Nepatria do nej teplé farby a vyberať treba aj podľa toho, či ju využívate len na spanie, alebo v nej máte aj pracovňu či obývačku. Ak máte malý byt a kombinujete v ňom tieto miestnosti, potom popremýšľajte aspoň o optickom rozdelení miestnosti pomocou rôznej maľby.
//Pôsobenie farieb v spálni:// bledomodrá je spálňová klasika, ktorá upokojuje a rozširuje malé priestory. Hodia sa k nej biele alebo drevené doplnky. Bledozelená je upokojujúca, prírodná farba. V spálni pôsobí sviežo. Svetlofialová vyzerá dobre s drevenými alebo bielymi doplnkami a nábytkom.

Detská izba. Predtým ako začnete čokoľvek vymýšľať sami, opýtajte sa na názor aj detí, ony budú v izbe bývať. Vezmite do úvahy ich záľuby a predstavy – v detskej izbe je najdôležitejšia práve nápaditosť celého riešenia, ktorá sa začína práve maľbou. Na niektoré farby si však treba dávať pozor, najmä ak doma máte hyperaktívne dieťa. Pre ne je nevhodná červená, žltá i oranžová, naopak by ste ich farbou v izbe mali tlmiť, voľte teda modrú, zelenú alebo svetlofialovú. Nič nepokazíte ani bielou dozdobenou rôznymi farebnými motívmi. Profesionáli vám dokážu na stenu namaľovať tematickú dekoráciu alebo obľúbené rozprávkové postavičky.
//Pôsobenie farieb v detskej izbe:// modrou nič nepokazíte, je upokojujúca. Žltá je veselá, ale živšie deti môže dráždiť. Niektoré deti môžu mať aj v novorodeneckom veku problémy so spaním práve pre nevhodne zvolenú farbu stien. Modrá, červená a biela je klasická kombinácia farieb vhodná pre dievčatá aj chlapcov. Modro-oranžová je vyvážená farebná kombinácia. Zelená býva vhodná pre deti, ktoré majú rady prírodu.

Text spracovala: zh pre Pravdu, spracované podľa jakvymalovat.cz
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba