Farieb v interiéri sa nebojte. Oranžová či žltá vdýchnu izbe nový život

Interiér, ktorému dominujú odtiene jednej výraznej farby nie je ešte v slovenských domácnostiach zvykom. Ale prečo nebúrať zaužívané mantinely.

17.08.2012 09:18
Farieb v interiéri sa nebojte. Oranžová či žltá... Foto:
Farieb v interiéri sa nebojte. Oranžová či žltá vdýchnu izbe nový život
debata

Inšpiráciu ponúka napríklad aj americký bytový dizajnér Brian Patrick Flynn, ktorý zariadil niekoľko miestností či celých domov vo filozofii jasnej farebnosti. Ako jeden z najpôvabnejších interiérov sa javí ten, v ktorom staval na oranžovej farbe.

Výrazné kreslá s vysokou opierkou dominujú celému priestoru a pôsobia majestátne a kráľovsky v miestnosti s tehlovou farbou na stenách a perzským kobercom s vtkávanými ornamentami v mandarinkovej farbe. Jasná žltá zase dominuje kuchyni jednej z víl v Los Angeles, ktorú Patrick Flynn zariaďoval s myšlienkou na austrálske slnko.

Rodák od protinožcov totiž v tónoch žltej vidí energiu a silu. Na žltých prútených stoličkách, kuchynskom stole v rovnakom duchu ale s odľahčenou presklenou plochou a stene, ktorej dominuje výrazný žlto-biely kontrastný motív vystaval kuchyňu, ktorá dokáže skutočne očariť a rozohriať.

Podobných inšpirácií má bytový dekoratér a fotograf niekoľko desiatok. Vy však rozhodne nemusíte oslovovať umelca spoza oceána, aby ste si zariadili žltú kuchyňu alebo fialovú spálňu. Farebné interiéry sú v kurze a podľa toho sa rozširuje aj ponuka nábytku a doplnkov. Dbať akurát musíte na to, že jednu výraznú farbu by mali odľahčovať tlmené odtiene rovnakej farby alebo neutrálnejšie pôsobiace tóny bielej, svetlosivej či smotanovej. Samozrejme, neprekáža, ak doplníte jeden výrazný odtieň kontrastnou farbou – napríklad k oranžovej sa hodí tyrkysová, k červenej zelená a k žltej svetlomodrá.

Pri najsýtejšom odtieni farby je dobré, pokiaľ nepreháňate. Podobne ako pri miestnosti s oranžovými kreslami. Sú dominantou ale nepôsobia akoby ich niekto len tak bezhlavo vložil do miestnosti. Izba s nimi korešponduje, umocňuje ich, ale zároveň si zachováva svoju vlastnú výpovednú hodnotu.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SITA/AP Photo

+1
debata chyba