Pruhy na stene - ako ich namaľujete?

Pruhy sú v kurze - či už horizontálne alebo vertikálne, v našich príbytkov si vybojovali svoje miesto a želajú si ho stále viac. Ale ako namaľovať na stene pásy tak, aby vyzerali dokonalo?

14.08.2012 10:28
Pruhy na stene - ako ich namaľujete? Foto:
Pruhy na stene - ako ich namaľujete?
debata

Samozrejme, môžete využiť služby profesionálov a najať si na maľovanie firmu, ktorá sa zárove§ postará aj o vzor, aký im zadáte. Ale ak ste s vašou polovičkou či kamarátkami rada členom klubu šikovných rúk a domácich kutilov, skúste to sama.

Dôležité sú štyri veci. Farba – teda dva odtiene, pokiaľ sa chystáte maľovať aj základ, vodováha, meter a páska na maľovanie.

Ak ste už absolvovali náter základnou podkladovou farbou, prípadne plánujete natierať už exiistujúcu farbu na vašej stene, vezmite si meter a premerajte si šírku pruhov. Dôležité je vyznačiť si na stene, ako budú pruhy viesť. Vyznačovať môžete jemne ceruzkou, ktorú pod farbou nebude vidieť, ale vy ju uvidíte pri nanášaní lepiacej pásky na maľovanie.

Tá je pritom jedna z najdôležitejších súčastí maľovania pruhov na stenu. Práve vďaka nej môžete dosiahnuť absolútne rovný a dokonalý okraj pásu. Pásku lepte podľa vyznačených bodov, nezabudnite ju pritlačiť dlaňou, aby polepila celý povrch steny a nepustila žiadnu farbu cez okraje.

Pásku odlepte zhruba po hodine od maľovania. Stena síce ešte nie je celkom zaschnutá, ale toto je doba, ktorá stačí na čiastočné vyschnutie a zároveň sa páska bude odlepovať jednoduchšie a nezanechá zbytočné stopy či nebodaj nestrhne časť omiietky.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba