Biela farba v interiéri: Nezabudnite na tieto rady

Názor, že biela farba patrí tak akurát do ineteriéru nemocníc už dávno neplatí. Ale isté je, že s odtieňmi bielej treba vedieť pracovať.

25.06.2012 14:13
Biela farba v interiéri: Nezabudnite na tieto rady Foto:
Biela farba v interiéri: Nezabudnite na tieto rady
debata

Pokiaľ chcete svoj príbytok zariaďovať v tónoch bielej, nemali by ste zabúdať na niekoľko dôležitých rád. Tu sú:

1. Základný tón farby by mal byť rovnaký. Biela totiž môže mať spodný tón v teplej nálade – väčšinou ide o žltkastý nádych – alebo v studenej nálade – t.j. vtedy, keď je základom bielej odtieň belasej či svetlomodrej. Pokiaľ kombinujete viacero odtieňov, uistite sa, že spodný tón farby je spoločný.

2. Ak volíte niekoľko tónov bielej, nebojte sa viacerých. Hoci to znie paradoxne, pri dvoch odtieňoch bielej v interiéri, môže vznikať dojem nekompaktnosti. Naopak, ak vyberiete tri a viac tónov bielej, interiér do seba akoby „zapadne“.

3. Biela by mala mať štruktúru. Reč je, samozrejme o materiáloch, ktoré používate, pri jednotlivom zariaďovaní. Tak napríklad voľte koberec s dlhým vlasom, k tomu prikrývku z vlny a klasickým nórskym vzorom a skriňa namiesto klasického bieleho laku môže mať dezén s jemnou patinou.

4. Bielu vždy umiestňujte v interiéri aj vzhľadom na dopadajúce svetlo. Mali by ste si jednotlivé tóny prirovnať pod svetlom počas rozličných častí dňa, aby ste dokázali jasne odhadnúť, ako budú vyzerať a spoločne ladiť.

5. Sklo či zrkadlá sa s bielou kamarátia. Dodajú jej na jasnosti a, samozrejme, miestnosti ešte opticky rozšíria. Nebojte sa teda kombinovania s nimi.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba