Ktorá miestnosť vo vašom byte je prvá?

Prvá miestnosť v byte, do ktorej vojdete, je malá predizba. Voláme ju rôzne. Ktorá je však ďalšia?

21.06.2012 16:33
Ktorá miestnosť vo vašom byte je prvá? Foto:
Ktorá miestnosť vo vašom byte je prvá?
debata

Nie je to jedno
Aj tá malá predsieň, v ktorej sa prezúvame, má z pohľadu feng šuej veľký zmysel, mala by byť uprataná, čistá, mal by v nej znieť zvuk, ktorý nás milo privíta. Čo však tá ďalšia, v čínskom tradičnom umení feng šuej nazývaná ako „prvá miestnosť“ v byte? Nie je jedno, ktorá to je.

Nápravné opatrenia
Číňania verili tomu, že to, do ktorej miestnosti vojdeme ako do prvej, ovplyvní náš život. Možno pozitívne, pozor však, aby nám ho nevplyvnila negatívne. V prípade, že tam máte miestnosť, ktorú meniť nemôžete alebo nechcete, nápravnými opatreniami v tomto prípade sú zatvorené dvere, malé zrkadlo vo výške očí alebo hocijaký lesklý predmet, ktorý odráža energiu čchi.

Kúpeľňa a záchod?
Kúpeľňa ani záchod by sa tu nachádzať nemali a z predsiene by na ne nemal byť ani výhľad. Inak hrozia nielen zdravotné problémy, ale aj finančné suchoty.

Kuchyňa?
Kuchyňa, jedáleň, hocijaká miestnosť, v ktorej sa často stravujete, znamená, že vašou „hlavnou témou“ sa stane jedlo. Nemusí ísť iba o pozitívne vplyvy – veľa vyvárate, dávate si pozor na zdravé jedlo a máte veľa hostí. Môže to značiť problém schudnúť alebo naopak, pribrať.

Spálňa?
Vyzerá to tak, že k žiadnej miestnosti sa nehodí status „prvá“, pretože ani spálňa podľa Číňanov nie je ono, aby sa tu nachádzala. Ide totiž o miestnosť, v ktorej sa oddychuje, vylihuje, vyspáva. Ak bude v byte prvou miestnosťou, môže zvádzať jej obyvateľov na častý spánok a spôsobiť neustály boj s príšernou a najmä častou únavou.

Pracovňa?
Môže byť. Nezabúdajte však na nej privierať dvere, inak vás bude stále vítať. A vy nebudete robiť nič, iba pracovať, pracovať a… pracovať.

Detská izba?
Považuje sa azda za najnevhodnejšiu prvú miestnosť. Ak ju totiž ovládnu deti, ľahko sa stane, že ich rodičia prestanú zvládať. Vodcovia v rodine sú už predsa zvolení…

Obývačka?
Konečne sme ju našli! Miestnosť, ktorá by sa tu po predsieni mala nachádzať ako prvá, je predsa obývačka. Dáva to logiku. Človek sa v predsieni vyzuje a nasmeruje do útulnej miestnosti, kde sa nielen oddychuje, ale aj debatuje a učí.

Text: -dz- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba