Ako s partnerom ustáť výstavbu a zariaďovanie domu?

Tí, čo už výstavbu rodinného domu prežili, hovoria, že je skúškou partnerského vzťahu.

11.06.2012 09:24
Ako s partnerom ustáť výstavbu a zariaďovanie... Foto:
Ako s partnerom ustáť výstavbu a zariaďovanie domu?
debata

V obmedzenom časovom úseku totiž prináša množstvo problémov, debát a názorových rozdielov najmä pri dotváraní detailov a zariaďovaní nového bývania. Ak je to čo len trochu možné, treba sa obrátiť na rady k odborníkom.

Diskusia a poradenstvo skúseného bytového, resp. interiérového architekta veciam „horúcim“ pomôže. Často aj v roli mediátora navrhne riešenia vyhovujúce obom partnerom a ich plánom. Je totiž faktom, že muži a ženy majú rozdielny pohľad na vec. A to aj v bývaní. Kým jedna polovica viac prihliada na praktickosť, tá druhá kladie väčší dôraz na estetickú stránku. Zladiť oba princípy je umením.

Obdobnou zaťažkávacou skúškou prešiel aj mladý pár pri výstavbe a zariaďovaní svojho nového rodinného hniezda v Bernolákove. Po dohotovení  výstavby a prvých pokusoch o zariadenie domu sa rozhodli radšej poradiť s architektom. Dôvodom boli na jednej strane termíny, ktoré bolo treba stihnúť, na druhej zase veľké množstvá nábytkov v obchodných domoch, v ktorých sa nevedeli nájsť. No hlavne, nevedeli, kde začať, ako postupovať, čo prvé riešiť. V rozhovore s architektom Jurajom Tesákom zo štúdia HomeIsLand rýchlo pochopili rozdiel medzi zariaďovaním jednotlivých kútov a vnímaním celku šitým na mieru obyvateľov.

Namiesto kreslenia a navrhovania najtrendovejšieho zariadenia architekta najprv zaujímali klienti. Ich život, záľuby, preferencie. Dôvod bol prostý, naladiť sa na spoločnú vlnu. Až potom prišli na rad vizualizácie priestoru s návrhmi dispozičných zmien, ale najmä farebnými riešeniami, návrhmi materiálov a množstva „hmoty“ – teda zariadenia v priestore. Výsledkom bol  interiér, ktorý je nielen účelný, nadčasový, ale najmä dýcha domovom.

Vybúraním steny schodiska sa podarilo nielen inak tmavý priestor presvetliť, ale navyše získať aj skvelý úložný priestor pre botník.  V obývačke sa rozhodovalo o niekoľkých variantoch. Vizualizácie architekta ukázali, čo spraví s priestorom farebné odlíšenie stien s TV a krbom, ako pôsobia žalúzie i zrkadlová fólia na TV.

Knižnica so širšou spodnou časťou a užšou hornou časťou opticky zväčší prechod z jedálenskej do obývacej časti spojeného priestoru. Navrhnutý konferenčný stolík je vlastne barom a po rozložení získa raz takú veľkosť.

„V spálni sme sa zas museli pohrať s menším priestorom, a tak sme volili šatníkovú skriňu s horizontálnym členením, ktoré opticky priestor rozšíri,“ opisuje J. Tesák. „Zariadenie v celom dome sme ladili do dvoch farieb – bielej a zemitej a do ich odtieňov. Tak sme zladili priestor, ktorý nebude pre vnímanie rozdrobený a čo do vytvorenia nálady farbami sa stáva veľmi flexibilným. Osobitý punc dodajú obydliu jeho užívatelia detailmi, drobnými zariaďovacími predmetmi s farebnými akcentmi – vankúšikmi, obrazmi, vázami… výhodou pri takom riešení je aj to, že jeden rok môžete bývanie ladiť napríklad do tyrkysova a keď sa vám znepáči, tak pri minimálnych nákladoch ho viete zmeniť na inú ľubovoľnú farbu podľa nálady,“ dodáva architekt.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba