Konečne vlastná izba. Ako ju zariadiť?

Pár metrov štvorcových, ktoré budú len a len mojim kráľovstvom... Kto by po nich netúžil?

07.06.2012 09:16
Konečne vlastná izba. Ako ju zariadiť? Foto:
Konečne vlastná izba. Ako ju zariadiť?
debata

Súkromie potrebujeme
Aj ten najspoločenskejší človek na svete potrebuje občas súkromie. Miestečko, kam sa utiahne s knižkou, notebookom alebo tam bude meditovať. Priestor, do ktorého keď sa zavrie, bude mať istotu, že ho tam nikto nebude vyrušovať. Môže to byť miestnosť v dome, v ktorom býva veľa ľudí, vrátane detí. A takisto v dome, kde žije v každej miestnosti jeden introvert (cudzí ľudia). Byť sám so sebou, hoci len na chvíľu, potrebuje a vyžaduje každý jedinec na tejto zemeguli. Potrebuje porozmýšľať, oddýchnuť si. Rovnako workoholici ako študenti, mamy na materskej dovolenke, ale aj emancipované ženy, ktoré sú finančne nezávislé. Každý.

Nešetrite
Peniaze nie sú všetko. Neuvažujte štýlom: „ušetrím, ak sa o izbu s niekym podelím“. Máte pravdu, možno ušetríte pár eur, no bude vás to stáť veľa odriekania, nervov a nepohody. Doprajte si luxus mať samostatnú izbu, po ktorej ste celý život túžili. Majte ju aj v prípade, že už svoje bývanie máte, no nie ste single a celý dom je jedným veľkým spoločným priestorom.

Aj pre deti
Akosi prirodzene každý rodič uvažuje nad izbičkou pre svoje dieťa. Ak je priestorov málo, súrodenci si izbu delia. Každopádne, odporúča sa vychovávať deti odmalička k tomu, že je prirodzené mať svoj kútik, svoju izbu. Doprajte im svoje súkromie. Vychovávajte ich k tomu, že je to niečo prirodzené, čo vyžaduje každý človek. Chcite tiež od nich, aby vám ho dopriali z času na čas rovnako, ako im ho doprajete vy. Psychológovia sa zhodujú na tom, že dieťa, ktorému je dopriaty čas pre seba a nie je pod neustálym drobnohľadom, bude v budúcnosti oveľa samostatnejšie.

Ako má vyzerať?
Nie je izba ako izba. Ak ju chcete považovať za svoj kútik, v ktorom si oddýchnete, nemala by byť zároveň skladiskom, v ktorom sušíte či žehlíte bielizeň, čiže občas v nej pracujete, inokedy oddychujete. Dôležité je, ako si ju zariadite. Aby ste sa v nej cítili dobre, obklopte sa vecami, ktoré vám pripomínajú krásne spomienky, farbami, ktoré vás upokojujú a vecami, ktoré sa vám páčia. Vaše kráľovstvo nech je zároveň miestnosťou, v ktorej môžete vykonávať činnosť, ktorú milujete. Čítať, písať básne, skladať puzzle, maľovať alebo nerušene telefonovať.

Keď to nejde
Ak vám vlastná izba chýba alebo je ňou pracovňa, urobte si v nej kútik, v ktorom si dokonale oddýchnete. Niekedy postačí, ak si k oknu postavíte pohodlné kreslo. Ak vám práca začne prerastať cez hlavu, sadnete si doň a zahĺbite sa do seba.

Text: -dz- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba