Florista a stylista Ivan Bednárik: Symbolika farieb už neplatí

Keďže doba je uponáhľaná a ľudia si menej užívajú voľné chvíle, do kytíc volia často veľmi upokojujúce kombinácie farieb.

30.05.2012 09:25
Florista a stylista Ivan Bednárik: Symbolika... Foto:
Florista a stylista Ivan Bednárik: Symbolika farieb už neplatí
debata

Vyberajú si neraz kvety tón v tóne – napríklad odtiene ružovej, lila či fialovej. Mnohí však, naopak, uprednostňujú aj veľmi veselé, výrazné odtiene ako kombinácie oranžovej, fialovej a cyklámenovej. Sám ich nazývam farbami radosti.

Čo sa týka symboliky farieb (biela – nevinnosť, červená – vášeň, žltá – žiarlivosť a podobne), dnes ľudia vyberajú omnoho voľnejšie. Kupujú jednoducho to, čo ich osloví – a tak to má byť. Ja sám tiež význam farieb skôr spájam s osobnosťou človeka a jeho vyžarovaním.

Energickému človeku sa žltá jednoducho hodí. Možno aj preto trendy vo floristike trochu zanikajú. Ľudia vyhľadávajú to, čo im spôsobuje radosť. Radi sa napríklad vracajú do spomienok. Momentálne zažívajú obrovský boom pivónie.

Ich farby – oranžová, cyklámenová, biela, žltá, sú naozaj úžasné. V súčasnosti by preto malo byť farbenie kvetov farebnou vodou už minulosťou. Príroda je dokonalá a farebná škála dnešnej ponuky kvetov je priam neuveriteľná. Nuž a v kytici nesmú chýbať kvety, ktoré krásne voňajú. Má totiž potešiť všetky zmysly.

Podobný názor ako na výber kvetov mám aj na výber farby oblečenia. Farby nás sprevádzajú celý život a vyberáme si tie, ktoré nás vystihujú. Ľudia sa podľa mňa nedajú formovať tým, aké farby im nanútime. Dnes nosí veľa žien čiernu, modrú, sivú a sú to silné ženy v práci, ale jemné doma.
Mnoho mužov tiež nosí ružovú. Taký je dnešný svet – farebný, bez bariér.

Text: el pre Pravda magazín
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu

debata chyba