Trvalky – ako ich farebne ladiť?

Trvalky sú čoraz obľúbenejšie rastliny našich záhrad. Môže za to ich rýchly rast a nekonečné množstvo farebných odtieňov kvetov, ktoré ponúkajú.

18.05.2012 13:52
Trvalky – ako ich farebne ladiť? Foto:
Trvalky – ako ich farebne ladiť?
debata

Prinášame niekoľko tipov, ako si farebne zladiť záhony tak, aby sa záhrada stala ozajstným majstrovským dielom.

Stavby, menšie architektonické prvky, mobiliár, stromy či kry – to všetko vytvára rozmanitý priestor záhrady s odlišným charakterom, ale aj prírodnými podmienkami. Vďaka druhovej rôznorodosti možno vhodný typ trvaliek nájsť naozaj pre ktorékoľvek prostredie – svetlé, zatienené, suché, mokré, vápnité či kyslé pôdy.

Sortiment je naozaj veľký – od nízkych, poliehavých, k dvojmetrovým solitérom, ktoré dokážu plnohodnotne nahradiť kry. No najcennejšou vlastnosťou týchto rastlín je neopakovateľnosť farebných tónov počas kvitnutia. Vďaka rôznemu času kvitnutia možno na tom istom záhone počas roka vytvoriť minimálne tri rôzne farebné pôsobenia – jarné, letné, jesenné.

Ako jeden celok
Bohatá prírodná farebná paleta kvetov trvaliek ponúka pestovateľom veľa možností v ich kombinovaní. Aby záhony a celá záhrada pôsobili ako jeden celok, treba sa zamyslieť nad farbami, ktoré ich budú definovať. Farbami hýriaca a pestrá záhrada nemusí byť zároveň aj majstrovským počinom. Jej čaro spočíva predovšetkým v nápade a vo vhodne zvolených farbách.

Významnou pomôckou na určenie vhodnej farby záhonov je farebný kruh. Tento straronový objav sa už desiatky rokov používa v tvorivých odvetviach – v architektúre, dizajne či móde. Obsahuje systémovo usporiadané farebné odtiene, odvodené z troch základných farieb – žltej, červenej a modrej. Využitím kruhu možno namiešať v záhrade naozaj pôsobivé kreácie kvitnúcich záhonov.

Ak sa rozhodneme pre jednu farbu, môžeme využiť kombinácie viacerých jej odtieňov. Výsledok má harmonický a upokojujúci charakter. Navyše v jednofarebnej kompozícii omnoho viac vyniknú tvary a štruktúry rastlín. Ak, naopak, chceme dosiahnuť v záhrade väčšiu dynamiku, môžeme zladiť aj viacero farieb. Veľmi živo a ľahko pôsobí napríklad kombinácia dvoch kontrastných farieb. Sú to farby, ktoré vo farebnom kruhu stoja proti sebe – napríklad žltá – modrá, červená – zelená atď.

Ak vložíme do farebného kruhu rovnoramenný trojuholník, vytvoríme paletu troch kontrastne pôsobiacich farieb. Trojkombinácie červenej, žltej, modrej alebo fialovej, oranžovej a žltozelenej, dokážu vytvoriť naozaj pôsobivé dielo, ich použitie a rozsah však treba dôkladne zvážiť. Oveľa harmonickejší výraz možno dosiahnuť zladením troch po sebe nasledujúcich odtieňov farieb – napríklad žltej, oranžovej a červenej či fialovej, modrej a zelenej.

Sýte či tlmené?
Pri vyberaní farieb treba brať ohľad aj na svetelné pomery v záhrade. Svetlo a tieň majú veľký vplyv na konečných súlad farieb. Na plnom slnku vyniknú omnoho viac tmavé a sýte tóny kvetov – tmavomodrá, tmavofialová či karmínovočervená. Tie isté farby pôsobia na tienistých miestach matne a nevýrazne. Naopak, biele, krémové a svetložlté farby kvetov odrážajú svetlo. Preto určite oživia kompozíciu pri západe slnka a rozžiaria tmavé kúty záhrady.

Nespočetné množstvo záhradných nálad možno navodiť intenzitou farebného odtieňa. Jasné a sýte farby pôsobia priateľsky a veselo, preto sa uplatnia predovšetkým v spoločenských častiach záhrad a v predzáhradkách. Tlmené farby vyvolávajú harmóniu, mysticitu a pokoj. Svoje miesto si preto nájdu v pokojnejších zónach záhrady. Zelená a sivá farba listov trvaliek pôsobí neutrálne a vytvára vhodný podklad pre farebné miešanie kvetov.

Je len na majiteľovi, aký chce dať záhrade šat, ktoré časti zdôrazní, ktoré, naopak, harmonicky vyváži. Všeobecne však platí pravidlo, čím viac farieb sa na záhone nachádza, tým ťažšie sa ich kompozícia zjednocuje. Pri neúmernom použití farieb možno dospieť k veľmi rozpačitým výsledkom. Čím menšia plocha na výsadby je k dispozícii, tým uváženejšie treba rastliny vyberať.

Ako sadiť trvalky?
1. Trvalky v črepníku môžete sadiť celý rok, ak nemrzne a nie je nadmerne vlhká pôda.
2. Čas sadenia je od marca do mája a od augusta do októbra.
3. Pôdu vidlami dobre prekyprite, odstráňte burinu bez zvyšku.
4. Do ťažkej pôdy zapracujte piesok a zlepšite jej kvalitu kompostom.
5. Dôkladne polejte a vyberte rastlinu z črepníka. Veľmi prerastené korene skráťte na bokoch ostrým nožom.
6. Nesaďte hlbšie, ako boli v črepníku.
7. Najskôr zasaďte dominantné (najvyššie) rastliny.
8. Na záver nízke v skupinách a pôdopokryvné.
9. Polejte, ale nie počas poludňajšieho slnka.
10. Ak sadíte trvalky v skupinách (3–5 kusov), vzdialenosti by mali byť 30–50 cm.

Text: Miriam Heinrichová, PhD. záhradná a krajinná architektka
Foto: autorka

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december