Farebné kombinácie v byte, ktorými nič nepokazíte

Dnes už máloktorej domácnosti dominuje jedna farba - našou snahou je zväčša kombinovať a ladiť. Lenže, čo ak nemáme na to celkom cit?

16.05.2012 15:10
Farebné kombinácie v byte, ktorými nič nepokazíte Foto:
Farebné kombinácie v byte, ktorými nič nepokazíte
debata

Samozrejme, na to existujú odborníci na bytový dizajn, ktorí nám dokážu poradiť. Základné rady ohľadom farebnosti si však môžete osvojiť aj podľa rozličných webových stránok. A obľúbené farebné kombinácie vám ponúkame aj my.

1. Žltá a modrá
Sedia spolu skvelo – či už ide o sýtejšie odtiene alebo jemnejšie a pastelové tóny týchto dvoch farieb. Pokiaľ chcete túto tradicionalistickú kombináciu ozvláštniť, siahnite po drobných vzoroch v prípade jednej z farieb – napríklad pri pastelovomodrej steny v spálni voľte vankúšiky v žltej farbe s drobným vzorom.

2. Žltá a svetlosivá
Preukazujú si službu navzájom. Žltá rozjasňuje a oživuje sivý povrch, pričom sivé farebné tóny zase trochu utlmujú silu žltej. Pripomíname len, že v tomto prípade by ste mali staviť na jasnej a žiarivej či sýtej žltej farbe.

3. Námornícka modrá a biela
V izbe vymaľovanej nabielo so svetlými parketami a bielymi stenami bude vyzerať pohovka v námorníckej modrej výborne. Výrazný odtieň modrej môžete pridať aj na závesoch či napríklad dekoráciach ako sú vázy alebo keramické mozaiky na konferenčnom stolíku.

4. Čokoládová a levanduľová
Základom je, aby ste vybrali odtieň levaduľovej, ktorý je jasný, pastelový a pôsobí sviežo. Mal by pritom miestnosti dominovať – sýte a výrazné odtiene čokoládovej farby sa potom krásne vynímajú v podobe drobných doplnkov ako sú vankúše či napríklad kreslo, stolík alebo stoličky.

5. Ružová a zelená
Na prvý pohľad trošku divoká kombinácia, ale čo pripomína viac rozkvitnutú lúku či záhon ako práve táto farebná kombinácia? Navzájom sa zvýrazňujú – samozrejme, treba voliť jednotlivé doplnky trpezlivo a obozretne.

Text: gj, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

+3
debata chyba