Farby, obrazy a kvety – aké zvoliť do spálne?

To, že nás farby ovplyvňujú, je stará známa vec. Aby sme menej jedli, potrebujeme modrú. Akú tam, kde chceme hlboko a kvalitne spávať?

13.05.2012 10:32
Farby, obrazy a kvety – aké zvoliť do spálne? Foto:
Farby, obrazy a kvety – aké zvoliť do spálne?
debata

Stop žltej a červenej
Podľa tradičného čínskeho umenia feng šuej sú nevhodnými farbami do spálne červená a žltá. Reč je o sýtych farbách. Červená podporuje vzrušenie, hodí sa do miestnosti, kde chce párik splodiť potomka, odporúča sa tiež, aby si touto farbou vymaľoval miestnosť muž, ktorý od svojej partnerky nedostáva toľko sexuálnej pozornosti, koľko by si prial. Na kvalitný spánok sú však sýta červená a žltá nevhodné – rozptyľujú a spánok narúšajú.

Tmavomodrá je nevhodná
Farba, ktorou sú natreté steny v spálni, by mala byť v prvom rade teplá. Podľa feng šuej by mala mať dostatok vlastností jin. Ak vzory, povedzme na tapete, nech sú vlnivé. Miestnosť, aby sa v nej dobre zaspávalo, môže byť modrá – táto farba sama o sebe upokojuje, no čím je tmavšia, tým miestnosť pôsobí chladnejšie.

Nie je to jedno
Nemalo by vám byť jedno, čo visí na stene. Starostlivo to zvážte, konzultujte to prípadne so svojim partnerom. Majte na mysli, že všetko, čo si zavesíte, vás bude ovplyvňovať nielen cez deň, ale aj v noci. Výber obrazov teda musí byť starostlivý. Čo radšej nie? Na obraze, ktorý sa nachádza v spálni, by nemalo byť nič, čo umiera – takéto motívy zaťažujú. Nevhodné sú tiež obrazy alebo fotografie predka, ktorého sme, kým žil, „nemuseli“. Hmla tiež pôsobí mimoriadne depresívne. Čo áno – do spálne patria obrazy, ktoré vás nabíjajú energiou alebo vám vyvolávajú úsmev na tvári. Mali by sa páčiť nielen vám, ale aj človeku, s ktorým sa delíte pravidelne o posteľ (alebo aspoň o miestnosť).

Rastliny
Rastliny symbolizujú život. Nesmú byť zvädnuté – tie sú dokonca horšou voľbou ako umelé. Do niektorej miestnosti sa kvety hodia viac, do inej menej. A čo sa týka živých, cez deň produkujú kyslík, no v noci je to opačne. Ak je teda spálňa malá a zle vetraná, je dobré, ak ich je tam pomenej.

Text: -dz- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba