Zlodej príde aj cez nové okno a dvere

Poistenie domácnosti mnohé domácnosti podceňujú. Vynovia si byt, zoberú úver a zabudnú, že vzápätí môže prísť aj nejaká nehoda alebo nevítaný hosť... Zlodej!

02.05.2012 13:54
Ako zabrániť vykradnutiu chaty alebo chalupy? Foto:
Zlodej príde aj cez nové okno a dvere
debata

V poslednom čase sa zvyšuje počet vlámaní najmä cez okná. Nie je to však spôsobom, akým by sme predpokladali, teda rozbíjaním skla. Existuje oveľa zákernejší a nebezpečnejší spôsob. Jednoduchým vypáčením. Za použitia bežného malého skrutkovača sa moderné plastové okno dá zvonku otvoriť v priebehu niekoľkých sekúnd! Zradnosť tohto spôsobu je v tom, že je bezhlučný, nevyžaduje ani použitie veľkej sily a stačí na to len trocha šikovnosti.

Bežné plastové okná sú uzamykané pohybom západiek po obvode okna, ktoré sa zasúvajú do protikusov na ráme okna. Ich zrada je však v tom, že ide len o minimálny, skôr symbolický dotyk, takže pri miernom zapáčení skrutkovačom západka vyskočí z protikusu. Opakovaním toho po obvode postupne „odomykám“ celé okno, až sa jednoducho otvorí a páchateľ ľahko vniká dovnútra. Nezáleží pritom na počte týchto západiek. Treba si uvedomiť, že aj cez balkónové dvere či plastové dvere na terasu sa ktokoľvek dokáže rovnako jednoducho dostať dovnútra.“

Čo však teraz, dá sa ešte niečo proti tomu robiť, keď okná už mám nové, vymenené? Na trhu už existuje jednoduchá ochrana proti vypáčeniu okna, a to domontovaním prídavného uzamykacieho mechanizmu okna. Ide o nezávislé uzamykacie body z vysoko kvalitnej ocele, s výsuvom až 20 mm. Automaticky sa uzamknú aj odomknú pri každom zavretí okna bežnou kľučkou. Nie je potrebný žiaden úkon navyše, a teda nehrozí situácia, že zabudneme zamknúť. Takto zabezpečené okno odoláva nielen skrutkovaču, ale dokonca 75 cm oceľovému páčidlu, vďaka čomu bol tento výrobok certifikovaný až do 3. bezpečnostnej triedy ochrany s označením Vysoká ochrana.

To isté platí aj pre dvere. Niektorí predajcovia majú vo svojom sortimente rôzne druhy dverí, o niektorých tvrdia, že dvere majú bezpečnostnú triedu nula. Existuje aj bezpečnostná trieda dverí nula? ,,Nie, dvere nemôžu mať bezpečnostnú triedu 0," vysvetľuje Peter Koktan z autorizovanej skúšobne Test. ,,Pravdepodobne tu dochádza k omylu, pretože bezpečnostná trieda nula existuje pre trezory, podľa normy EN 1143 – 1 a pravdepodobne človek, ktorý nie je dostatočne znalý veci  a niekde sa niečo dopočul, omylom  informuje, že trieda 0 platí  aj pre dvere, čo je nesprávne. Normy, podľa ktorých sa skúšajú trezory, sú úplne nekompatibilné s normami, podľa ktorých sa skúšajú dvere (sú tam iné požiadavky, iné náradia a pod.)."

„Neprekonateľné dvere v skutočnosti neexistujú,“ dopĺňa odborník.  Aj dvere s vysokou odolnosťou proti vlámaniu v bezpečnostnej triede 5 sú prekonateľné. Je to len otázka dostatku času a použitých technických prostriedkov."

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba