Najčastejší trapas v byte, vytopený sused

Nech už vymysleli výrobcovia práčok všeličo, aj tak sa nedarí jedna vec, donútiť nepozorné gazdiné, aby poriadne zabezpečili hadicu, cez ktorú odteká voda z práčky do vane.

01.05.2012 06:49
Najčastejší trapas v byte, vytopený sused Foto:
Najčastejší trapas v byte, vytopený sused
debata

Hadice sú už s kĺbmi, vyrábajú sa dlhšie, ale aj tak sa nehoda stane. Takto sa najčastejšie podľa štatistík vytápajú susedia. A ak vytečie do kúpeľne obsah celej práčky, je o susedský spor postarané. A stačí tak málo, dobrá hydroizolácia kúpeľne. Vonkoncom nestačí mať iba položené linoleum alebo dlaždice. Nanesenie hydroizolácie nie je vôbec komplikovaná záležitosť. Dôležitý je správny výber, aby hydroizolácia splnila svoj účel. Pri samotnom nanášaní je potrebné dodržať niekoľko základných a jednoduchých pravidiel.

Základom je dobrý povrch
Pred samotným nanášaním hydroizolácie je potrebné skontrolovať povrch stien, podlahy a stropu. Pokiaľ máte v kúpeľni dlažbu, zistite si, či je stále pevne prilepená k podkladu a či pod ňou nie sú vytvorené dutiny. Zistíte to, ak na ňu budete klopkať. Ak počujete dutý zvuk, bezpodmienečne ju vymeňte. Pevne prilepenú dlažbu na podlahe a stenách môžete ponechať.
Druhým významným krokom k úspešnému naneseniu hydroizolácie je zdrsnenie povrchu, na ktorý sa hydroizolácia bude nanášať a taktiež odstránenie prípadných nečistôt. Môže to urobiť drôtenou kefou alebo brúskou s dostatočne drsným kotúčom. Podmienkou je odstrániť nielen dlažbu, ale aj zvyšky starého lepidla alebo farebných náterov, ktoré môžu narušiť účinnosť hydroizolácie. Súčasne nezabudnite opravované miesta aj vyrovnať.

Nanášanie hydroizolácie
Po príprave povrchu nezabudnite pripravený povrch pred nanášaním hydroizolácie navlhčiť alebo napenetrovať. Potom naneste samotnú hydroizolačnú hmotu. Najskôr sa natierajú miesta najviac ohrozené presakovaním vody. Sú to najmä rohy miestností, spoje medzi podlahou a stenou. Nezabudnite dôkladne naniesť hydroizoláciu aj na chúlostivé  prestupy vodovodných potrubí cez stavebnú konštrukciu, resp. podlahové vpusty v sprchových kútoch. Rovnakú hrúbku náteru dosiahnete pomocou zubového hrebeňa.

V súčasnosti na trhu existuje viacero druhov hydroizolácie. Moderné hydroizolácie (Hidrostop elastik) sú vytvorené vo forme jednozložkových vysoko elastických polyuretánových vodotesných izolácií, ktoré sú vodonepriepustné pri pozitívnom aj negatívnom tlaku vody. Základom hydroizolácie je vytvorenie elastickej, trhliny premosťujúcej a mrazuvzdornej membrány.
Po uschnutí najviac zaťažovaných miest natrieme hydroioláciu na celú plochu, na ktorú budeme klásť dlažbu alebo obklad. Po úplnom vytvrdnutí hydroizolácie naneste na plochu flexibilné lepidlo a položte dlažbu a obklady.

A takto môžete postupovať, ak chcete utesniť balkóny, terasy, bazény, vodné nádrže. Moderné hydroizolácie sú vhodné nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba