Internet – nepriateľ chodu domácnosti?

Podnetov, ktoré odvádzajú pozornosť od rodiny, od vlastných duchaplných záujmov a mét, je neúrekom.

01.05.2012 13:10
Internet – nepriateľ chodu domácnosti? Foto:
Internet – nepriateľ chodu domácnosti?
debata

Patrí medzi ne dnes aj internet, ktorý dokáže človeka zamestnať zbytočne na niekoľko hodín denne!

Vymedzte si čas na túto zábavku
Musíte byť doma online kvôli práci? Aj v takomto prípade si stanovte „od do“, najmä z úcty k rodine, ale i s ohľadom na svoje zdravie a rozumné zorganizovanie času. Nie ste jediná, kto okrem pracovných mailov a surfovania po nete (hoci s cieľom získať horúce info, týkajúce sa projektu, pre ktorý už týždne nespíte), zablúdi aj na rôzne „haluzné“ stránky. Dostane to aj zásadovejšie povahy!

Nech vás to príliš nepohltí
Možno ste ten užívateľ internetu, kto ak nemusí, nepripája sa. Ale občas vás zláka pozrieť mailovú schránku, nakuknúť čo je nové na sociálnej sieti. A už ste v nej aj chytená! Ani neviete ako a prejde hodina, dve, tri… Tu odpoviete, tam nazriete zo zvedavosti, nebodaj zatúžite zrelaxovať pri nejakej hre, zároveň sa zapojiť do nezáväznej „živej“ diskusie. A vaši reálni blízki sú odrazu na poslednom mieste vášho záujmu. Rovnako i bežné povinnosti, ktoré sa nedajú odkladať… Na ich prosby, či tvrdší tlak, aby ste si ich všimli a nezanedbávali rodinné záležitosti, reagujete nervózne? Dajte si pozor, aby ste virtuálnemu svetu neprepadli viac a nezaspávali nad klávesnicou. Ráno vás potom bude čakať stav ako po poriadnom žúre. A ten vám len tak u členov rodiny neprejde!

**Migrény, stres – internet to len podporuje **
Ak sa cítite často unavená, vystresovaná, ak vám organizmus ohlasuje bolesťami hlavy a slabosťou, že niečo nie je v poriadku, lepšie si všimnite, ako trávite mimopracovný čas. Ako prvé sa pokúste zbaviť všetkých možných podnetov, ktoré vás môžu negatívne nastavovať a spúšťať príznaky civilizačných chorôb. Niektorým stresovým situáciám sa nevyhnete, ale načo si privyrábať nervy aj všetkým tým, čo do seba dávkujete cez virtuálne spojenie so svetom? Všetci sme vystavení množstvu rôznych informácií, z ktorých je kopa nepodstatností. Nebuďme ako špongie, čo vsiaknu všetko. Veľa impulzov je takých, ktoré vyčerpávajú a kapacita človeka nie je neobmedzená! 

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba