Trendom je varenie na indukčnej sklokeramickej doske

Hovorí sa, že srdcom každej správnej kuchyne je sporák, ktorý môže byť buď klasický voľne stojaci, alebo vstavaný.

29.04.2012 18:12
Trendom je varenie na indukčnej sklokeramickej... Foto:
Trendom je varenie na indukčnej sklokeramickej doske
debata

Ale len sporák nestačí. O tom, čo nesmie chýbať v kuchyni, sme sa zhovárali s Ladislavom Foretom zo spoločnosti MORA.

Ako druhý veľmi dôležitý spotrebič do kuchyne určite patrí odsávač pár. Rýchlo vašu kuchyňu zbavuje nepríjemných pár a zápachov z varenia. Ako tretí nemenej dôležitý spotrebič, ktorý rozhodne patrí do kuchyne, je mikrovlnná rúra. Ušetrí veľa času a energie. A to predovšetkým pri ohreve už hotového jedla. Mikrovlnná rúra sa dnes veľmi často používa aj na ohrev samotnej vody na ďalšie varenie, alebo rozmrazovanie potravín. A ako posledný kuchynský spotrebič je chladnička, bez ktorej dnes asi žiadna domácnosť nemôže existovať. Chladničky môžu byť samostatné alebo vstavané, keď sú vložené priamo do kuchynskej linky.

Veľa ľudí stále premýšľa, akú varnú dosku si má vybrať. Či plynovú, alebo elektrickú. Ktorú?
Dôležité je, aký zdroj energie môžete v kuchyni využiť. Sú časté prípady, že nemáte v kuchyni pripojenie na dostatočný príkon elektrickej energie (230/400 V), a tak nemôžete v kuchyni inštalovať napríklad sklokeramickú dosku. Dnešným trendom je varenie na indukčnej sklokeramickej doske, ktorá výrazne šetrí energiu. Je veľmi rýchla pri ohreve a tiež je bezpečná. Pre jej inštaláciu musí byť dostatočné napätie, pretože dosky majú príkon okolo 6 kW. Plynové dosky patria tradične k najobľúbenejším, a to hlavne kvôli nižšej cene a komfortu rýchlej regulácie výkonu horáka pri varení.

Mnohí váhajú medzi indukčnou doskou a sklokeramickou. Aké sú ich výhody a nevýhody?
Indukčná sklokeramická doska má oproti klasickej sklokeramickej doske veľa výhod. Napríklad rýchly ohrev, ktorý je až o 100 percent rýchlejší, takmer o 40 percent úspornejší na energiu. Indukčná doska má 90 % účinnosť a navyše je veľmi bezpečná. Sama rozpozná veľkosť nádoby, menšie predmety na doske a dokonca automaticky sama vypne pri prevádzke bez nádoby.
Indukčný ohrev funguje na úplne inom princípe než klasické sklokeramické dosky. Indukčná doska zohrieva len dno nádoby a samotná doska sa nezahrieva. Nádoby musia byť magnetické, aby sa neohrievali. Teplota na povrchu indukčnej dosky je nízka, preto sa nič nepripáli a veľmi ľahko sa čistí. Nevýhodou v porovnaní s klasickou sklokeramickou doskou je cena, ktorá je asi o 30 percent vyššia.

Sú lepšie voľne stojace sporáky alebo zabudované?
Každý z týchto spotrebičov má svoje prednosti i nevýhody. Tak napríklad samostatný sporák má tu výhodu, že nepotrebuje žiadne špeciálne úpravy pri inštalácii v kuchynskej linke. Väčšinou sa mení starý sporák za nový a bežná inštalácia netrvá dlhšie ako 10 minút. Cena je nižšia ako pri vstavanom spotrebiči.
Vstavaný spotrebič je oproti sporáku dizajnovo omnoho elegantnejší, praktický a zhodnocuje vašu kuchyňu. Vstavaná doska nemá žiadne nepríjemné medzery a celá pracovná doska sa ľahko čistí. Pre pohodlnú manipuláciu sa dnes veľmi často vstavaná rúra  inštaluje do vrchnej časti kuchynskej linky. Táto inštalácia má aj bezpečnostný význam, malé deti nemôžu manipulovať s dvierkami rúry či ovládačmi. Nevýhodou vstavaných spotrebičov je prvotná investícia do kuchynskej linky, ktorá sa musí presne pripraviť podľa vybraného typu spotrebiča (otvory na odvetrávanie, prívod vzduchu).

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba