Päť pravidiel ako umiestniť obrazy či fotografie v interiéri

Obrázky či fotografie v ráme sú už roky bežnou súčasťouu dekoru našich domácností. Aj tu však platia konkrétne pravidlá, ktoré by ste mali nasledovať, aby ste dosiahli stopercentný dekoračný efekt.

20.04.2012 16:05
Päť pravidiel ako umiestniť obrazy či... Foto:
Päť pravidiel ako umiestniť obrazy či fotografie v interiéri
debata

Záleží nielen od samotného obrazu, ale aj od toho, ako korešponduje s izbou, dôležitý je tvar a vzhľad rámu, druh skla či rozmiestnenie. Ako teda postupovať?

1. Jedno s druhým
Ak zvolíte napríklad obľúbené impresionistické repliky, asi ťažko vyniknú v minimalistickom nerezovom ráme. Naopak pri moderných maľbách či minimalistických kompozíciach alebo čiernobielych fotografiách sa kombinovanie s masívnymi a zdobenými rámami javí ako nesprávny postup. Platí len jediná výnimka – pokiaľ ide o zámer, ktorý zároveň tak trochu „recesisticky“ podčiarkuje osobitý štýl vášho príbytku.

2. Rám k rámu sadá?
Toto pravidlo nemusí platiť. Dôležitejšie je, aby v ráme bol ten „správny“ obraz a nie, aby rámy na jednej stene ladili navzájom. Samozrejme, môžete ich ladiť v jednom farebnom tóne, resp. vo viacerých odtieňoch jednej farby. Tvary môžu byť rovnaké – experimentátorky môžu skúsiť jednoduché rámy kombinovať so zdobenými alebo v štýle provence.

3. Rám verzus veľkosť obrazu
Príliš tenký rám môže ľahko zaniknúť s masívnou maľbou alebo výrazným portrétom – naopak pri hrubom ráme sa môže maličká kresba alebo jemne vyšrafované línie celkom stratiť a zaniknúť. Výber treba teda podriadiť vzájomnej balancii medzi oboma prvkami.

4. Aj sklo sa počíta
Nielen obraz a rám, ale aj sklo, za ktorým sa maľba nachádza, by mala byť dôležitou súčasťou výberu. Klasické sklo je nízkonákladová alternatíva – ale v prípade veľkých obrazov môže byť zbytočne ťažké – skúste teda špeciálne odľahčené verzie z priehľadného plastu. Pri vzácnejších obrazoch však odporúčame zainvestovať do „múzejného“ skla, ktoré chráni obraz pred vyblednutím – resp. pred UV žiarením.

5. Bez rámu a skla?
Zvážte, či vôbec potrebujete sklo, resp. plastový plášť na prekrytie obrazu. Na stenách vo svetlých farbách pekne vyniknú obrázky predmetov či zvierat na bezfarebnom podklade, ktoré sú len v ráme, ale bez skla či plastu.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba