Ako správne vybrať svietidlá

Zvážte účel, na ktorý svietidlo potrebujete.

03.01.2012 16:41
Ako správne vybrať svietidlá Foto:
Ako správne vybrať svietidlá
debata

Zvážte účel, na ktorý svietidlo potrebujete
Položte si otázku, na aký účel svietidlo vlastne potrebujete. Na čítanie, prácu alebo na vytvorenie atmosféry, alebo na niečo úplne iné? Je to dôležité aj pri výbere svietidla nad stôl. Výber takéhoto svetla vyzerá jednoducho, no pravda je, že každý využíva stôl na niečo iné. Je rozdiel, či za stolom pracujete, jete alebo oddychujete pri šálke čaju.

Aký typ svietidla zvoliť
Svietidlá sa delia na dva základné typy: náladové a funkčné. Náladové svietidlá môžeme rozdeliť na zdôrazňujúce svetlá, ktoré slúžia na to, aby zvýraznili isté objekty v miestnosti. Druhú podskupinu tvoria svetelné objekty, ktoré sú vlastne dekoratívne predmety vyzdvihujúce osobitosť priestoru, žiaria v ňom a vytvárajú prívetivú atmosféru. A existuje ešte nepriame osvetlenie, kde je zdroj svetla skrytý. Napríklad skryté pásové svietidlo nasvecuje steny miestnosti príjemným mäkkým svetlom. Funkčné svietidlá majú jednoznačnú funkciu: dávať dostatok svetla. Funkčné svietidlá delíme na základné svietidlá, ktoré sú základným zdrojom svetla v miestnosti, a orientačné s nižšou svietivosťou, bežne používané na osvetlenie napr. príjazdovej cesty, záhradných chodníkov. Do tejto kategórie patria aj lampy na čítanie.

Aký zdroj svetla vybrať
Náklady na elektrinu tvoria približne desať percent z nákladov na bývanie. Preto je dôležité dbať aj na úspory. Pomôcť sa dá aj správnym výberom zdroja svetla. Ak už viete, na čo svetlo potrebujete, či bude zažaté dlho, alebo či pre vás bude dôležitý skôr výkon, a podobne, môžete sa spolu s predavačom smelo pustiť do hľadania toho správneho, a čo najúspornejšieho, svietidla.

Aký typ žiarovky vybrať
Matná žiarovka vyžaruje oveľa mäkšie svetlo než číra. Existuje jedno veľmi jednoduché pravidlo. Ak je svietidlo z matného skla, použite matnú žiarovku; ak je z číreho skla, použite číru. V detskej izbe sa odporúčajú matné žiarovky. Deti majú tendenciu bez rozmyslu pozrieť z postele priamo do svetla a číre svetlo je predsa len príliš ostré.

Trendy v osvetlení
Trendy v osvetlení úzko súvisia s najnovším vývojom v interiérovom dizajne. Stále obľúbené sú retro modely. Späť sú aj veľké lustre. Návrhári sa vracajú k starým modelom, ktoré sa snažia pretvárať do nových foriem. Rôzne estetické doplnky sa čoraz viac stávajú plnohodnotnou súčasťou interiéru. A rovnako aj svetelné objekty, ktoré okrem svojej nespornej dekoratívnej funkcie miestnosť aj prežarujú. V súčasnosti začínajú v interiéroch dominovať jasné farby, a podobne je to aj pri svietidlách.

Text: -zh- pre Pravdu podľa zdroj Jarvik svietidlá
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba