Svetlo v obývačke pomáha dokonalej pohode

Ďalší obľúbený priestor, kde trávime pomerne veľa času, je obývačka. Oáza pohodlia, relaxu, ale aj zábavy či už s rodinou alebo s priateľmi.

08.01.2010 10:11
Svetlo v obývačke pomáha dokonalej pohode Foto:
Svetlo v obývačke pomáha dokonalej pohode
debata

Obývacia izba má pôsobiť útulne, ale zároveň reprezentatívne, čomu je, samozrejme, potrebné prispôsobiť aj osvetlenie. Okrem toho svietidlá v obývačke by mali byť aj zaujímavým doplnkom interiéru. Odborník na osvetlenie Adrian Kováč odporúča myslieť na správne rozmiestnenie svietidiel a súčasne na výber svetelných zdrojov úplne na začiatku, ešte pred dokončením interiéru.

Ak to však nejde, svetlo sa dá vhodne rozmiestniť aj pri rekonštrukcii miestnosti. V tomto prípade bude veľmi príjemné, ak sa podarí vytvoriť minimálne dva svetelné okruhy, teda hlavné svetlo v kombinácii napríklad s bodovým smerovým. Nemalo by sa zabudnúť ani na svietidlá so stmievačom, ktorým sa dá regulovať intenzita svetla podľa toho, čo práve v obývačke robíme.
 
Pre komornejšiu atmosféru je možné doplniť hlavné osvetlenie stojanovým osvetlením. Stojanové svietidlá môžu vhodne poslúžiť aj v prípade, že obývačka nemá dva svetelné okruhy, ako doplňujúce svetlo k centrálnemu osvetleniu. Chýbať by nemalo ani lokálne regulovateľné svetlo pri pohovke alebo pri sedačke, kde čítavate knihy. Svetlo je potrebné aj pri sledovaní televízora, aby neboli oči príliš namáhané. To sa dá vyriešiť napríklad zabudovaním svetelných zdrojov do obývačkovej zostavy alebo tiež stolovými svietidlami s textilným krytom.

Text: -zh- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba