Triky pre kuchyňu - ako žiť medzi štyrmi stenami zdravšie

S niekoľkými trikmi sa dá spať, variť aj žiť lepšie a zdravšie. Ako na to?

25.04.2013 08:15
Kuchyňa, bývanie, interiér, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V kuchyni

Čo tu chceme robiť: variť a spoločne či osamote stolovať, pripraviť si kávu, rozprávať sa s partnerom či najlepšou kamarátkou, robiť si party s množstvom červeného vína, len tak sedieť za stolom a oddychovať

Feng-šuej trik: Pre tých, kto radi sedia s priateľmi v kuchyni: okrúhly alebo oválny stôl prispieva k tomu, aby bolo veselo. Dobrá je aj kuchynská lavica. Je vaša kuchyňa úzky slíž? Potom je alternatívou oválny sklápací stôl s dvoma sklápacími stoličkami. Učenie feng-šuej odporúča červenú ochrannú dosku za sporákom – posilní to element ohňa a pôsobí to harmonicky. Trik na osvetlenie: Modré, studenšie svetlo okolo 4000 Kelvinov z neónky alebo rúrovitej lampy perfektne osvetlí pracovnú plochu a okrem toho pôsobí aktivizujúco. Nad kuchynský stôl naopak pasuje výškovo nastaviteľná lampa s teplým svetlom.

Trik pre zdravie: V prenajatých bytoch už väčšinou časť kuchynského zariadenia je. Zlaté pravidlo: v prípade, že je v kuchyni priveľa lepenky či prekližky, mali by ste aspoň pri kuchynskom stole či pracovnej doske investovať do masívneho dreva. To znižuje množstvo škodlivín. Pri starých kuchyniach je však riziko poškodenia zdravia malé: formaldehyd v priebehu prvých dvoch rokov vyprchá. Tip pre novú podlahu: Radšej žiadne PVC, ktoré obsahuje stále veľa zmäkčovačov, lepšia je laminátová podlaha alebo linoleum.

Trik na klímu: V kuchyni postačuje teplota 18 stupňov Celzia, pretože varením vzniká veľa dodatočného tepla a navyše až do 4l vodnej pary denne. Preto je vetranie v kuchyni nevyhnutné. Ak sa aj tak objaví pleseň, nepanikárte. Jej malé ložistká na tepelných mostoch, ako sú okenné rámy, sú zväčša neškodné. Dajú sa jednoducho zotrieť handrou. Horšie je, ak sa pleseň objaví v byte na miestach, kde sa vlhko a pleseň tvoria v rámci stavebného materiálu – vtedy musí prísť na pomoc odborník.

1 debata chyba