Triky pre pracovňu - ako žiť medzi štyrmi stenami zdravšie

S niekoľkými trikmi sa dá spať, variť aj žiť lepšie a zdravšie. Ako na to?

29.04.2013 08:36
Pracovňa, interiér, stôl, práca, domov, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

V pracovni

Čo tu chceme robiť: pracovať, telefonovať, surfovať na internete, naháňať kreatívne myšlienky, robiť daňové priznania či písať pozvánky na oslavy narodenín

Feng-šuej trik: Zelená či biela sú farby, ktoré podporujú kreativitu a sústredenie. Kto ich nemá rád, ten môže podľa štúdie Juhokalifornskej univerzity kreativitu podporiť obrázkami vĺn, pieskových pláží či lesných čistiniek. Ten, kto nemá celú pracovňu, ale len písací stôl, by mal v čase voľna písací stôl upratať. Praktický je napríklad starý sekretár, ktorý sa dá zaklapnúť tak, že na ňom jeho pracovná funkcia nie je vidieť. Kto môže, ten by mal písací stôl umiestniť radšej do jedálne či obývačky než do spálne.

Trik na osvetlenie: Modré svetlo nad 3000 Kelvinov povzbudzuje bdelosť a aktivitu, takže dobre pasuje do kútika s písacím stolom. Kto chce, môže použiť aj žiarovky na denné svetlo od 5000 Kelvinov, ktoré neoslepujú.

Trik pre zdravie: Kto veľa pracuje z domu, mal by si zohnať pohodlný písací stôl a stoličku k nemu.

Zlaté pravidlo: Netreba nič merať na centimetre, sedenie by malo byť jednoducho pohodlné. Najlepšie je zvoliť výškovo nastaviteľnú stoličku, ktorá umožní dynamické sedenie. Pritom je dôležité nenechať sa oslepiť. Počítač by mal stáť – ak je to možné – v priamom uhle k oknu. Odstup medzi obrazovkou a okom má byť asi 60 cm. Kto má laptop, mal by si pridať externú klávesnicu, vďaka ktorej sa človek pri sedení nehrbí.

Trik na klímu: Ideálna je teplota okolo 20 stupňov Celzia. Dôležité je tiež myslieť na to, že suchý vzduch z kúrenia, ktorý dráždi sliznice a napomáha prechladnutiu, môžeme mať vo firme, ale len zriedka doma. Preto predtým, ako všade umiestnime zvlhčovače vzduchu, radšej najskôr zmerajme, či je vzduch nazaj suchý. Optimálna vlhkosť vzduchu je medzi 40 a 65 %. Minimerače, tzv. hygrometre dostať v hobbymarketoch.

debata chyba