Menej je niekedy viac. Aj v byte

Asi každý z nás má už skúsenosť so zariaďovaním interiéru. Veľmi obľúbeným štýlom pri zariaďovaní je už dlhodobo minimalizmus.

04.05.2013 09:28
Dom, byt, bývanie, spálňa, interiér Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako teda správne zariadiť jednotlivé miestnosti v tomto štýle? Aj napriek tomu, že minimalizmus si spájame s vizuálnou jednoduchosťou a vzdušným priestorom, neznamená to nič chladné ani strohé. Aj pri minimalizme môžeme totiž kombinovať.

Základom je ladenie priestoru tón v tóne – napríklad biela, béžová, či odtiene svetlosivej a do toho zakomponovať výraznejší akcent v štýle doplnkov či použitých textílií. Napríklad oživenie priestoru výraznou červenou či pastelovými farbami.

Ako hovorí Lucia Štrbáková, dizajnérka z BoConceptu v bratislavskom Light Parku: „Farebnosť závisí od temperamentu človeka, ktorý priestor obýva. V každej miestnosti by sme však mali klásť dôraz na niečo, čo pritiahne pozornosť. Niečo, čo je jednoducho „eye catching“.“

Minimalizmus priaznivo vplýva aj na našu psychiku. „Príjemnejšie sa cítime v jednoduchších priestoroch. Veľa detailov nás totiž unavuje,“ upozorňuje Lucia Štrbáková. „Obdobne to platí aj s farbami. Netreba ladiť všetky miestnosti do jednej farby, skôr do jedného štýlu. Na druhej strane, mali by sme sa vyvarovať v každej miestnosti inej, príliš krikľavej farbe. Tak by sme priestor len zbytočne prekombinovali.“

Oživiť jednoduchosť interiéru môžeme napríklad tapetou, ktorú použijeme na jednej stene v miestnosti. Dosiahneme tak silný vizuálny efekt, ale priestor bude stále ľahký a vzdušný. Neexistuje žiadna štatistika, ktorá by hovorila o tom, koľko kusov nábytku má byť v interiéri. To isté platí aj pri zariaďovaní miestností v štýle minimalizmu.

„Množstvo nábytku je podmienené potrebami človeka. Niekto rád číta, bude mať knižnicu. Iní potrebujú viac úložného priestoru v spálni,“ vysvetľuje dizajnérka. Čo je teda základ, na ktorý musíme myslieť?

„Všetko musí byť vizuálne jednoduché a čisté. Najlepší je striedmy, svetlejší interiér, kde v každej miestnosti použijeme buď farebný akcent, alebo zaujímavý nábytkový solitér, ktorý jednoduchosť ozvláštni,“ hodnotí na záver Lucia Štrbáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba