Trendy sa opakujú: dekoratívne nátery

V interiéroch sa opäť začína narábať so štruktúrou, textúrou či farbami. Steny sa tak môžu stať výraznou dominantou, vždy však v prvom rade treba myslieť na to, aký nábytok bude izbu dotvárať a aké doplnky zvolíte.

05.05.2013 22:00
Interiér, dom, byt, bývanie, farba, izba Foto:
V interiéri môžeme variovať rôzne techniky.
debata

Dekoratívna maľovka dokáže byť výrazná, preto je k nej dobré zvoliť skôr jednoduchšie textúry a menej farebných kombinácii. Interiér zariaďte skôr minimalistickejšie, priestor by sa použitím výrazných prvkov mohol príliš zahltiť a stať sa tak ťaživým.

„Moderné sú v súčasnosti industriálne materiály ako pohľadový betón či tehlový reliéf, ktoré sa z exteriéru dostávajú aj do vnútorných priestorov,“ vysvetľuje Martina Romanová, vedúcu predaja firmy HET.

„Vraciame sa čoraz častejšie takisto k omietkam zo starších dôb ako marocká a benátska štuka.“

Výrobcovia náterov disponujúci modernými technológiami výroby farieb však ponúkajú jednoduchšie riešenia, ako dosiahnuť vytúžený efekt.

Čoraz častejšie sa objavujú už hotové nátery, vďaka ktorým vytvoríte jedinečný priestor so zaujímavým povrchom stien. Pozor si treba dávať na konečnú úpravu, teda či je hladká, zrnitá, paropriepustná či sanačná. Pri kúpe farby je dôležité zistiť, aký podklad je vhodný pre konkrétny produkt. Povrch nemusí byť priepustný, prípadne farba nemusí dobre priľnúť.

„Ako teda vytvoriť niektorý zo zaujímavých povrchov? Poznáme napríklad zvitkovú techniku, keď štruktúru zhotovíme valčekom ovinutým textíliou. Zaujímavý efekt možno dosiahnuť použitím iba na určitú časť steny a nie na celý povrch. Na dosiahnutie i nálnej podoby je túto formu náteru vhodné zakončiť ešte dekoračným valčekom, ktorý predajcovia farieb takisto ponúkajú,“ dodáva Martina Romanová.

Stieracou technikou dosiahneme zasa efekt akýchsi šmúh. V tomto prípade používame dizajnovú rukavicu. Rôznymi pohybmi dosiahneme vždy iné výsledky, preto je dobré si jednotlivé ťahy rukou najskôr vyskúšať.

Technika drážkovania vyžaduje použite špeciálneho hrebeňa, pričom výsledok určuje tvar zubov. Vzniká dvojfarebný efekt ako kombinácia základnej a novej farby. Dobre známe sú techniky hubky alebo handry, kde pomocou morskej huby, respektíve handričky docielime veľmi výrazné efekty. Použiť však môžete napríklad aj umelohmotné vrece, jutu alebo sieťovinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba