Domov ako zo škatuľky: 7 tipov ako na to

Domov je miesto, kde človek spravidla trávi najviac voľného času, preto je dôležité, aby ste sa tam cítili naozaj výborne. Neporiadok však môže príjemný dojem narušiť. Ak túžite po usporiadanom domove, ale akosi sa vám ho stále nedarí dosiahnuť, možno vám pomôžu naše tipy.

17.06.2013 10:54
debata

Tip č. 1: Vešajte

Neporiadok v skrinke s hrncami, panvicami či v zásuvke s varechami môžete vyriešiť pomerne jednoducho. Stačí na stenu pribiť klince alebo ozdobnejšie vešiačiky. Riad a pomôcky, ktoré sa vám nezmestia do skrinky na ne zavesiť.

Tip č. 2: Skladujte štýlovo

Stále máte plný stolík či linku rôznych drobností, ktoré potrebujete pri varení či pri práci? Zaobstarajte si štýlové nádoby – či už pomaľované z plechu, pletené košíky, papierové vzorované škatule či kovové nádoby. Vždy po ukončení práce do nich všetky drobnosti upracte a keď ich budete opäť potrebovať ich z nádoby vysypte.

Tip č. 3: Pridajte skladovacie priestory

Chaos vo veciach vzniká neraz aj preto, že ich jednoducho nemáte kam uložiť. Preto všade, kde sa vám hromadia kopy neporiadku, pridajte skladovacie priestory – väčší kôš na bielizeň v kúpeľni, viac vešiakov v predizbe, stojan na časopisy v obývačke a podobne.

Tip č. 4: Stavte na sklo

Máte poháre, riad či suveníry nahádzané v skrinkách hlava-nehlava? Keď budete prerábať byt, vyberte si skrinky so sklenými dvierkami. Pozerať sa na neporiadok za nimi vydrží naozaj len málokto. Okrem toho vás určite inšpirujú aj k upratovaniu pre návštevou príbuzných či známych.

Tip č. 5: Knihy môžu byť ozdobou

Milujete knihy, ale nechce sa vám ich ukladať do poličky podľa žánru či abecedy? Ukladajte knihy podľa farby obalu – tak hneď viete, ktorá kam patrí. Možno sa vám to nezdá ako najvhodnejší spôsob triedenia, ale verte, že práve farba a tvar obalu je to, čo si z knihy zapamätáte najčastejšie. Okrem toho, tento spôsob uloženia vyzerá aj veľmi esteticky. Knihy pritom nemusíte ukladať len vertikálne, pokojne ich dávajte raz tak a raz horizontálne.

Tip č.6: Stavte na nočný stolík so zásuvkami

Pri posteli zväčša vždy máme dosť vecí – okuliare, vreckovky, knihu, časopis, balzam na pery a podobne. Uprataný dojem môžete dosiahnuť vďaka nočnému stolíku so zásuvkou – všetky drobnosti doňho večer zhrňte a na druhý deň ich tam opäť nájdete. Na pohľad však spálňa bude pôsobiť veľmi organizovane a čisto.

Tip č.7: Zavolajte si pomoc

Upratať veci do zásuviek alebo skriniek zvládnete, ale umývať kúpeľňu či podlahu už naozaj nezvládate alebo na to nemáte čas? Zavolajte si pomoc. Či sa spoľahnete na služby agentúry alebo na pani, ktorá upratuje vašim známym, je len na vás. Upratanie bytu vás podľa regiónu môže stáť okolo 10–20 eur, niekedy aj menej. Ak vám voľný čas za túto sumu stojí, neváhajte.

debata chyba