Dobrá rada: Ako na plesne

Vetrať, vetrať, a ešte raz vetrať – to je najjednoduchšia rada, ktorá vám môže pomôcť v boji s plesňami. Ich živnou pôdou je totiž zvýšená vlhkosť. V domácnostiach by nemala presiahnuť 40 až 50 percent.

24.07.2013 12:12
Pleseň Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pravidelným vetraním by ste jej hodnoty mohli udržať v norme, nevetrajte však počas dažďa. Ak je to možné, sušte bielizeň vonku. Odparujúce sa kusy oblečenia vedia vytvoriť efekt dažďového pralesa. Vzduch by mal v izbách prúdiť, preto odsuňte nábytok od stien. Pri varení majte zapnutý digestor a dvere do kúpeľne nechávajte otvorené.

Vhodnou prevenciou sú aj pohlcovače vlhkosti, ktoré nielen zachytia nadbytočnú vlhkosť, ale aj prevoňajú vzduch. Ak sa už pleseň objavila, nikdy ju zo stien nezoškrabujte. Spóry by sa rozvírili v priestore a mohli by ste ich vdýchnuť. Na malé plesne použite špeciálne prostriedky proti plesniam. Hrozba nepríjemného zápachu a plesní sa zvyšuje najmä na konci zimy, kedy stúpajú hladiny riek. Voda často zaplaví pivnice domov. Odčerpaním vody a vysušením sa to však nekončí. Pleseň sa vie objaviť opakovane.

Ak plesne zasiahli veľké plochy, obráťte sa na odborníkov. Tí s nimi zatočia pomocou špeciálnej chémie a ozónovaním.

Radila Katarína Baránkova, Brand manager, divízia Lepidlá Technológie, spoločnosť Henkel Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba