Obľuba miniatúrnych domčekov rastie

Maličké gamatky, kuchynský a jedálenský kútik, nad ktorým je umiestnené lôžko, sprcha, suchý záchod a fotografie jej dcéry: Muriel, ktorá žije v jednom z prvých tiny houses (minidomčekov) vo Francúzsku, má všetko, čo potrebuje, na 16 štvorcových metroch, píše agentúra AFP.

11.07.2016 11:00
tiny house, minidomček, miniatúrny dom Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Miniatúrne drevené domčeky, ktoré sa objavili začiatkom tisícročia v Spojených štátoch po vyčíňaní uragánu Katrina a s hypotekárnou krízou, keď bolo treba ľuďom zabezpečiť urýchlene ubytovanie, očarili už tisíce Američanov. Koncepcia zaujala tiež ekológov a pozvoľna sa rozvíja vo Francúzsku, kde nájdeme viac ako tridsiatku takýchto alternatívnych príbytkov.

„Môj domček tvorí jednu izbu,“ hovorí Marielle, ktorá sa usídlila na záhrade priateľa v Bretónsku. Táto sedemdesiatnička pripúšťa, že bola nútená presťahovať sa do minidomčeka, ale raduje sa, že tak nepotrebuje veľa vecí, ušetrí peniaze a pritom žije ekologicky.

„Je to minimalizované, ale funguje to,“ ubezpečuje tesár Bruno Thiery, spoluzakladateľ spoločnosti La tiny house, ktorá je vo Francúzsku v tejto sfére priekopníčkou. Od založenia v minulom roku vyšlo z dielne v Poilley neďaleko Mont Saint-Michel na severozápade krajiny 23 minidomčekov s rozmermi od 18 do 25 štvorcových metrov v cene od 25– do 40-tisíc eur. Firma má objednávky až do apríla budúceho roka.

Sú priestrannejšie ako obytný príves a trvácnejšie ako maringotka. Miniatúrne domčeky, ktoré vážia maximálne 3,5 tony, aby mohli byť ťahané, sú koncipované ako skutočný dom s drevenou konštrukciou a silnou izoláciou zaisťujúcou vnútorný komfort, vysvetľuje Bruno Thiery.

„Aby ste sa stali majiteľmi, nemusíte sa zadlžiť na ďalších 20 alebo 30 rokov,“ zdôrazňuje mladá dizajnérka Laetitia Dupéová, ktorá opustila svoj parížsky ateliér a sama si navrhla svoju minirezidenciu pomenovanú Baluchon v Château-Thébaud pri Nantes na západe Francúzska. „Je to ekonomické riešenie, pretože spotrebujem len veľmi málo energie, a veľmi ekologické, pretože potrebujem len málo vecí,“ vysvetľuje.

Ilustračné foto. Foto: http://www.countryliving.com
tiny house, minidomček, miniatúrny dom Ilustračné foto.

Takáto dobrovoľná skromnosť vyvoláva pocit úľavy, tvrdí dvadsaťosemročný tesár Stéphane Bole, ktorý si v Landeau v Bretónsku na západe krajiny postavil bioklimatický tie-Rodo (bretónsky domček na kolieskach), kde žije so svojou družkou.

„Keď sa zbavíte všetkých nadbytočných vecí, dá vám to slobodu. Za nič by som sa už nesťahoval do klasického bytu,“ vyhlasuje mladý muž, ktorý rovnako ako Laetitia Dupéová založil firmu na výrobu tiny houses.

Podľa tých, ktorí minidomčeky stavajú, je ich využitie mnohostranné: okrem toho, že sú pre niekoho hlavnou rezidenciou, môžu slúžiť ako pojazdné predajne, chaty či núdzové ubytovanie. „Reagujú na potrebu zmeniť životný štýl a spôsob spotreby a dávajú možnosť sťahovať sa za prácou,“ usudzuje Stéphane Bole.

Minidomčeky však oslovujú len veľmi obmedzenú časť obyvateľstva, súdi sociológ Guy Tapie. V spoločnosti sa inak skôr šíria tendencie charakterizované bývaním vo väčšom priestore. Pred dvadsiatimi rokmi mali v priemere individuálnej domčeky 100 štvorcových metrov, zatiaľ čo dnes to je už 115 až 120 štvorcových metrov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #tiny houses #minidomček #drevený dom