Kúriť budeme, ale čo teraz musíme urobiť ?

Zimná vykurovacia sezóna sa oficiálne začala už 1. septembra, ale teplé radiátory môžete pocítiť až po tom, čo teplota dva dni po sebe klesne pod 13 °C. Čo však musíte urobiť pred vykurovacou sezónou?

29.09.2016 07:00
radiátor, muž, byt, kúrenie, teplota Foto:
Je dôležité skontrolovať funkčnosť regulačných ventilov.
debata (5)
  1. Počas celého leta a najmä v tomto období by ste mali termostatické hlavice nechať otvorené na maximum (stupeň 5). Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy vo vašom bytovom dome.
  2. Skontrolujte funkčnosť regulačných ventilov a termostatických hlavíc na radiátoroch a prípadne poruchy nahláste čím skôr správcovi.
  3. Radiátory v momente začiatku vykurovacej sezóny odvzdušnite.
  4. Ak ešte v bytovom dome nemáte inštalované pomerové rozdeľovače alebo merače tepla, mali by ste vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla, ktorých celková podlahová plocha je väčšia ako 500 štvorcových metrov.
  5. Základným opatrením, ako znížiť spotrebu tepla, je správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach, a to podľa ich využitia. Odporúčaná teplota v obytných miestnostiach je 18 až 22 °C, t. j. nastavenie hlavice na stupni 2 až 4. Zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu až 6 % nákladov na vykurovanie!

Poznáte hodnoty termostatických hlavíc?

Rozpätie nastaviteľných teplôt sa môže odlišovať podľa typu termostatickej hlavice a pri používaní je potrebné riadiť sa informáciami od výrobcu. Každé číslo na termostatickej hlavici zodpovedá určitej teplote, na ktorú termostatický ventil reaguje, spravidla v rozsahu teplôt od 12 – 26 °C:

Stupeň 1 – 2 (12 – 16 °C) používame, ak chceme byt temperovať počas našej neprítomnosti.
Stupeň 2 – 3 (16 – 20 °C) nastavujeme v miestnostiach s občasným pobytom a tam, kde vykonávame pohybové aktivity.
Stupeň 3 – 4 (20 – 23 °C) ideálna teplota v miestnostiach, kde sa zdržiavame najviac.
Stupeň 4 – 5 (23 – 26 °C) vyššiu teplotu uvítajú tí, ktorí sú nároční na teplo.
Stupeň 5 (nad 26 °C) ventil je otvorený naplno a nastáva plytvanie teplom!
Zdroj: ista Slovakia

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #vykurovanie #vykurovacia sezóna #radiátor