Šesť krokov k zvukovej pohode v domácnosti

Radosť z domácej pohody nám zvykne kaziť veľa vecí, hluk však patrí medzi najnepríjemnejšie. Či už prichádza z nášho interiéru alebo zvonku, môžeme sa pred ním chrániť. Máme pre vás šesť riešení najčastejších „zvukových“ problémov v domácnosti.

07.10.2016 07:00
žena, oddych, pohoda, spánok, pohovka, Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Zvuky sa rozliehajú ako v telocvični

  • Ak máte pocit, že sa vo vašom obytnom priestore všetko ozýva, môže to byť spôsobené nadmerným odrážaním zvukov od tvrdých povrchov. Pri dnešnom trende paluboviek a dlažieb sa ich v každom byte či dome nájde dosť. Ak vám takýto stav prekáža, postačí ak niektoré tvrdé plochy „zmäkčíte". Znamená to pridať trochu bytového textilu – koberčeky, záclony či závesy, vankúše a doplniť prázdne kúty interiérovými rastlinami.

2. Buchoty v domácnosti

  • V každej domácnosti sa pravidelne vykonávajú činnosti, ktoré chtiac-nechtiac spôsobujú výrazný hluk. Patrí medzi ne „tancujúca“ práčka, mixér, klepanie rezňov alebo vysávač. Hluk stíšiť nedokážeme, ale môžeme zabrániť, aby vibrácie prenikli do okolitých stien, ktoré ho prenášajú ďalej.
  • Práčku nesmieme opierať o stenu či iné pevné zariadenie, ktoré sa steny dotýka a treba jej podstavu podložiť podložkou z mäkkého plastu. Špeciálne podložky pod práčky nájdete v obchodných centrách pre domácich majstrov.
  • Ak chceme zabrániť prenosu vibrácií z kuchynskej pracovnej dosky, mala by byť od steny oddelená zvukovo izolačným pásikom. Ešte účinnejšie je pružné ukotvenie pracovnej dosky na predsadenú sadrokartónovú akustickú stenu vyplnenú izoláciou, ktorá má odizolované všetky zvukové mosty, čiže pripojenie k podlahe, stropu a ostatným stenám. Takéto riešenie sa používa v zahraničí a je veľmi účinné.

3. Hluk odvedľa

  • Či už vás trápi nadmerným hlukom sused alebo váš rodinný príslušník, riešením môže byť zvuková izolácia interiérovej steny, čiže priečky. Pre zvýšenie nepriezvučnosti stien je vhodné opatriť ich vrstvou, ktorá pohlcuje rôzne spektrum zvukových vĺn. Najúčinnejším riešením je predsadenie, resp. zavesenie obkladu zo sadrokartónu, vyplneného zvukovou izoláciou.
  • Najlepšie výsledky dosahuje materiál s vysokou schopnosťou pohlcovať zvuk – minerálna vlna. Treba však pamätať aj na izoláciu zvukových mostov, čiže miest, v ktorých sa stena spája s inými pevnými časťami konštrukcie. Je teda potrebné odizolovať aj steny, ktoré sa jej dotýkajú, a tiež podlahu a strop. Nesmieme zabúdať ani na konštrukčné a inštalačné otvory, akými sú dvere, okná, elektrické zásuvky či šachta. Na podporu zdravej klímy v interiéri použite ekologickú minerálnu vlnu z prírodných materiálov bez formaldehydu, fenolov a umelých farbív, má vynikajúce tepelnoizolačné a akustické vlastnosti.

4. Súkromie v kúpeľni a zvuky zo šachty

  • Netreba zabúdať ani na zvukovú izoláciu technickej šachty, kúpeľne a WC. Tvárnice, ktoré sa na rekonštrukcie bytov používajú, sú veľmi slabým zvukovým izolantom. Keď porovnáme tvárnicu s hrúbkou 10 cm a dvojitý sadrokartón vyplnený minerálnou vlnou v tej istej hrúbke, vidíme veľký rozdiel. Tvárnica má nepriezvučnosť 35 – 37 dB, sadrokartónová konštrukcia dosahuje až 53 – 56 dB. Rozdiel 20 dB je pri izolácii obytného interiéru obrovský.
  • Ideálnou kombináciou pre zvukovú izoláciu je minerálna vlna so sadrokartónom. Ľahké priečky nezaťažia staticky konštrukciu budovy, ich budovanie je rýchle a čisté, nevyžadujú si ani dlhú dobu zasychania ako murivo. Na trhu sú k dispozícii sadrokartónové dosky určené špeciálne do kúpeľní, respektíve na zavesenie kuchynskej linky. Nemusíte sa báť zavesiť na ne umývadlo, záchod, bidet či skrinky. Jedna „hmoždinka“ pri správnom vystužení a kotvení sadrokartónovej konštrukcie udrží hmotnosť až 80 kg.

5. Rezko od podlahy

  • Podlaha môže byť veľmi nepríjemným zvukovým mostom, v rodinnom dome i v paneláku, hlavne pri priestoroch bez kobercov. Prieniku kročajového hluku do stropu pod ňou zabráni zvuková izolácia uložená na betónovom potere oddelenom od stien dilatačným okrajovým pásikom. Prerušenie všetkých akustických mostov môžeme optimálne docieliť doskami z minerálnych vlákien. Polystyrén nie je veľmi dobrým zvukovým izolantom, je pomerne tvrdý a nepohlcuje zvuky tak dobre ako minerálna vlna.

6. Stropné riešenia

  • Ak nám robia problém susedia nad nami, prípadne bývame pod strechou a potrebovali by sme sa izolovať aj tepelne, je dobré pouvažovať o stropných podhľadoch. Sú veľmi diskrétne a praktické, dajú sa do nich uložiť aj technické rozvody domácnosti. Štandardné závesné podhľady sú sadrokartónové dosky upevnené na závesnom systéme oceľových profilov vyplnené obvykle mäkkou izoláciou z minerálnej vlny. Izolácia stropu pohlcuje zvuky a tak môže v interiéri znížiť aj odrážanie zvukov, ktoré vznikajú vo vašej domácnosti.
Radili: Peter Zaťko, odborník na akustiku zo spoločnosti A&Z Acoustics, Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #domácnosť #hluk