Aj sokel je pre dobré bývanie dôležitý

Dobré bývanie neznamená len kvalitné a pohodlné vybavenie interiéru či šetrenie financiami, ale skrýva v sebe i dôležité zdravotné hľadisko. Priestory, v ktorých sa dobre dýcha a netrpíme ekzémami či alergiami, sa zdajú byť samozrejmosťou, no opak je niekedy pravdou.

29.10.2016 06:00
debata (3)
Foto: ARCHÍV M. KRESTU
murovanie, sokel, tehly

Popri voľbe kvalitných a prírodných materiálov, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie človeka, je dôležitá kvalita samotného stavania a zvýšená pozornosť kritickým miestam stavby. K takým patrí aj oblasť sokla, alebo inak dotyku obvodového muriva so základovou doskou, ktorá je kritická z hľadiska tepelnej ochrany najmä pri nepodpivničených domoch. Ochladzovanie týchto miest od základov vedie k tepelným stratám a v mnohých prípadoch dokonca k vzniku plesní na vnútornom povrchu steny. Založenie obvodového muriva na prvý rad z tehál plnených minerálnou vlnou je vhodným riešením.

„Minerálna vlna zabudovaná v dutinách tehál spolu so samotnou keramickou tvarovkou zabraňuje prenikaniu chladu vo vodorovnom, ale aj v zvislom smere od základov. Tým pádom nie je potrebné sokel dodatočne zatepliť, " vysvetľuje Marcel Kresta, vedúci technických poradcov v spoločnosti Wienerberger.

„Dôležité je však, aby bol prvý rad tehál položený správne. Od jeho založenia závisí presné a rýchle murovanie múrov,“ upozorňuje Kresta. (obr. 1). Ďalšie rady tehál sa murujú na maltu pre tenké škáry alebo na murovaciu penu. Malta sa bežne aplikuje pomocou nanášacieho valca, ale v prípade niektorých tehál môžete využiť aj zubové hladidlo (obr. 2). Penu môžete nanášať priamo z dózy pomocou aplikačnej pištole, na ktorú sa nasadí špeciálna rozdvojka, aby sa pena dostala presne na rebrá tehál (obr. 3).

Ak by ste predsa len chceli mať istotu, že prvý rad domu založíte správne, niektorí výrobcovia ponúkajú asistenčnú službu na stavbe a inštruktážne videá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #dom