Solárne elektrárne chránia životné prostredie

Získavať energiu zo slnečného žiarenia je čoraz populárnejšie už aj na Slovensku. Ľudia si postupne začínajú uvedomovať, že to nie je len pre vyvolených, ale pre všetkých, ktorí majú záujem. Rozvoju fotovoltiky a obnoviteľných zdrojov pomáha aj program Zelená domácnostiam. O túto technológiu vďaka tomu prejavujú záujem majitelia rodinných domov aj bytov. Cieľom je ušetriť a znížiť náklady na energie.

16.06.2017 06:00
doma, solárna energia, bývanie Foto:
Solárne panely sa dnes inštalujú väčšinou na strechách domov.
debata (18)

Domáca fotovoltická elektráreň je v posledných rokoch vychyteným trendom. Na Slovensku pomohol nástupu fotovoltiky program Zelená domácnostiam, ktorý obnoviteľné zdroje energie (OZE) sprístupňuje domácnostiam. Podpora fotovoltickej elektrárne totiž pokrýva od 30 do 50 percent nákladov na realizáciu na kľúč. K rastúcej popularite fotovoltiky prispeli aj nižšie obstarávacie náklady v porovnaní so situáciou pred tromi či piatimi rokmi.

Solárne elektrárne chránia životné prostredie. Napríklad elektráreň s výkonom jeden kilowatt zníži ročne hmotnosť emisií oxidu uhličitého (CO2 ) až o 900 kilogramov. Slnko ako také pritom predstavuje neobmedzený zdroj energie, čo pre elektráreň vyrábajúcu elektrinu zo slnečných lúčov znamená nízke prevádzkové náklady. Nenáročná obsluha a garantovaná životnosť zariadení až do 20 rokov zase ponúkajú dostatočne dlhý čas na návratnosť investície aj na výrazné šetrenie.

Tri druhy systémov

Na Slovensku sa aktuálne inštalujú tri základné druhy fotovoltických systémov: ON-GRID, HYBRID a systémy určené na ohrev vody. ON-GRID systémy sú klasické domáce fotovoltické elektrárne určené na priamu spotrebu vyrobenej elektriny. Priemerný výkon systému sa pohybuje v hodnotách od 2 500 do 3 000 Wp (watt-peak) a pri správnom nastavení má tento systém najrýchlejšiu návratnosť. Tá môže byť už do piatich rokov.

ON-GRID systém nepotrebuje prakticky nijakú údržbu, pričom životnosť panelov je okolo tridsať rokov a životnosť meničov sa pohybuje v rozpätí od desať do 20 rokov. Na kvalitné meniče poskytujú výrobcovia aj inštalatéri záruku päť rokov. Nevýhodou ON-GRID systémov je, že vyrobená energia sa musí spotrebovať v aktuálnom čase, čo nepokrýva spotrebu v noci. Tento systém však podporuje aj program Zelená domácnostiam, pričom maximálna výška dotácie predstavuje sumu 2 450 eur.

Hybridné systémy sú zase zaujímavé schopnosťou akumulovať elektrickú energiu. Priemerný výkon je podobný ako pri ON-GRID systémoch. Pohybuje sa tiež v hodnotách od 2 500 do 3 000 Wp, a ak sa systém navrhne správne, dokáže zužitkovať všetku vyrobenú elektrinu. Jeho výhodou je totiž batéria s priemernou kapacitou od 5 kWh, ktorá je schopná vyrobenú energiu akumulovať, aby sa mohla využiť aj v období, keď slnko nesvieti.

Hybridné systémy sú, prirodzene, v porovnaní s ON-GRID drahšie, no odmenou je väčšia samostatnosť a vďaka tomu aj vyššie pohodlie. Elektrina je totiž k dispozícii aj pri výpadku prúdu, takže vtedy bude okrem svetiel naďalej fungovať napríklad aj chladnička, mraznička či dokonca plynové kúrenie. Životnosť panelov i meničov je pri kvalitných komponentoch rovnaká ako pri ON-GRID systémoch.

Batérie sa štandardne menia maximálne po piatich rokoch, no v súčasnosti už existujú aj lítiové varianty s cyklicitou 5 000 – 10-tisíc cyklov, čo v praxi znamená životnosť až do 20 rokov. Cena celých systémov sa pri olovených batériách pohybuje v hladine od 7 000 do 9 000 eur a pri lítiových článkoch od 9 000 do 12 000 eur. V dotačnom programe systém spĺňa uprednostňujúce kritériá a s maximálnou dotáciou vo výške 3 350 eur sa návratnosť odhaduje do 10 rokov.

Tretie, ktoré dotačný systém neuprednostňuje, sú systémy využívajúce slnečnú energiu na ohrev teplej úžitkovej vody (TÚV). Systém však má reálny význam len pri použití kvalitných technológií s MPPT reguláciou nabíjania (zariadením, ktorého úlohou je nájsť bod maximálneho výkonu v závislosti od prúdu a napätia).

Návratnosť do päť až desať rokov

Systém na ohrev TÚV s výkonom 1 500 až 2 000 Wp predstavuje najlacnejšiu alternatívu. Výhodou je jeho prepojiteľnosť s akýmkoľvek elektrickým bojlerom a návratnosť od štyroch do desiatich rokov. Cena systému sa pohybuje od 2 600 do 3 500 eur, pričom maximálna výška dotácie je, rovnako ako pri ON-GRID systéme, 2 450 eur.

Zaujímavé je nepochybne aj to, ako fotovoltika vychádza cenovo. Ak zoberieme priemerné ceny a priemerné systémy, elektráreň s výkonom systému 3 kWp, ktorá vyrobí 3 000 kWh, môže usporiť ročne až 360 eur. Obstarávacie náklady na takú solárnu elektráreň sa pohybujú v rozpätí od 5 500 do 6 000 eur.

Keďže dotácia z danej sumy je až 2 450 eur, návratnosť pri stopercentnom využití energie je asi deväť rokov. Na porovnanie: elektráreň s výkonom systému 2,5 kWp s 5 kWh-batériami stojí od 7 000 do 8000 eur, pričom ročne dokáže usporiť okolo 300 eur. Po odrátaní dotácie vo výške 3 350 eur sú však reálne obstarávacie náklady 3 650 až 4 650 eur. To predlžuje návratnosť na 12 až 15 rokov, pričom treba počítať aj s výmenou batérií.

„Uvedené čísla rátajú s cenou 0,12 eur/kWh, pričom reálne ceny sa pohybujú aj na vyššej úrovni,“ vysvetľuje Peter Uhlík, člen výkonného výboru Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE. „Taktiež môže byť výroba vyššia až o 1,2-násobok hodnoty, s ktorou sa pri kalkuláciách počíta, a treba si aj uvedomiť, že ceny energií budú rásť,“ dodáva. Pri optimálnych podmienkach je dnes teda možné dosiahnuť pri ON-GRID systéme návratnosť len do piatich rokov a pri hybridnom riešení do desiatich rokov.

Využitie pre domácnosť

Bežné solárne panely, ktorým sa hovorí aj domáca elektráreň, sa väčšinou inštalujú na strechách domov. Tvorcovia SmartFlower, nazývaného aj fotovoltaická slnečnica, však prišli s iným riešením. Vytvorili moderné zariadenie na zemi, ktoré zachytáva slnečnú energiu a rozvíja svoje pláty podľa polohy slnka na oblohe.

S príchodom prvých slnečných lúčov zapojí Smartflower 18 štvorcových metrov svojich solárnych modulov a vyrába elektrinu – na prípravu čerstvej kávy, horúcu sprchu či nabitie mobilného telefónu. Inšpiráciou pre tvar a činnosť systému s dvoma pohyblivými osami boli slnečnice. Zariadenie umožňuje sledovať pohyb Slnka celkom nezávisle až do posledného lúča.

Systém dodáva priemerne asi 4 000 kWh za rok, čím úplne pokrýva priemernú spotrebu elektriny štvorčlennej domácnosti. Výkonnosť SmartFlower je podľa odhadov o viac než 40 percent vyššia ako klasických strešných solárnych panelov. Ide teda o alternatívne smart riešenie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #solárna elektráreň #domy #solárna energia #dobré bývanie