Teplo a hmyz nechajte v lete vonku

Horúce leto si najlepšie užijeme na dovolenke. Ak sme však doma, snažíme sa väčšinou schladiť. Kým pri vode vyhľadávame slnečné lúče, v dome alebo v byte to väčšinou býva naopak. Najjednoduchšie je pritom zabrániť, aby slnečné lúče náš domov prehrievali.

26.06.2017 13:30
bývanie, žehlenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na mnohých nových domoch bývajú štandardom exteriérové žalúzie, ktoré v kombinácii s kvalitným zateplením dokážu zadržať veľkú časť tepla ešte predtým, ako sa dostane do interiéru. Moderné veľké okná alebo celé presklené steny síce vyzerajú efektne, no ak sa nezatienia, v lete sa takýto dom premení na skleník.

Vonkajšími žalúziami je možné plynulo regulovať množstvo svetla, ktoré vstupuje do domu. Keďže väčšinou sa dnes používajú žalúzie so šírkou lamely 9 centimetrov, v lete postačí, ak necháte žalúzie spustené vo vodorovnej polohe. Vďaka tomu vám nesvieti priamo do domu slnko, no zároveň máte vnútri dostatok svetla počas celého dňa. Na rozdiel od vonkajších roliet však nedokážu miestnosť úplne zatemniť. Aj keď ich úplne spustíte, stále preniká dnu trochu svetla.

Výrobcovia udávajú, že vďaka externým žalúziám môže byť teplota vnútri domu nižšia o sedem až desať stupňov ako vonku. Samozrejme takýto rozdiel teplôt možno dosiahnuť len vtedy, ak okná nebudú celý deň otvorené a dom sa vyhreje teplým vzduchom prúdiacim zvonku. Najvýhodnejšie je preto vetrať v noci, keď sa vonku ochladí. V znížení teploty výrazne dokáže pomôcť aj rekuperácia. Ide o riadené vetranie, pri ktorom odsávaný vzduch z vnútra domu odovzdáva teplotu vzduchu, ktorý dnu vchádza. V lete sa tak vzduch privádzaný do domu ochladzuje, v zime sa zase ohrieva. Navyše rekuperáciu je možné vybaviť aj takzvaným automatickým bypassom. V takom prípade sa v lete pri poklese vonkajšej teploty pod stanovenú úroveň začne obchádzať výmenník tepla a v noci sa tak dnu automaticky dostane chladný vzduch z vonkajška bez toho, aby ho ohrieval odsávaný vzduch.

Zdravé chladenie

Výhodou vonkajšieho tienenia v porovnaní s klimatizáciou je nielen to, že po zaplatení vstupných nákladov je jeho prevádzka takmer beznákladová, ale aj to, že takýto spôsob chladenia je výrazne zdravší. Mnohým ľuďom totiž klimatizácia spôsobuje zdravotné problémy a prúdiaci vzduch navyše víri prach v dome. Veľakrát sa tak stane, že aj ľudia, ktorí si ju dajú namontovať, ju kvôli zdravotným ťažkostiam majú aj počas horúcich dní vypnutú. Výrazne zdravšie je stropné chladenie, pri ktorom sa vzduch ochladzuje vďaka studenej vode prúdiacej v stropných paneloch. Mnohých ľudí však od takéhoto riešenia odradzuje vysoká vstupná investícia aj ďalšie prevádzkové náklady na chladenie vody.

Na tienenie je najlepšie myslieť už pri stavbe. Vonkajšie žalúzie, ktoré zabránia prehrievaniu nášho obydlia, sa dokážu skryť do puzdra, ktoré je ukotvené pod fasádou domu. V prípade, že chceme žalúzie nainštalovať dodatočne, je toto puzdro už viditeľné. Problémom môže byť aj prívod elektriny, keďže vo väčšine prípadov sa žalúzie ovládajú elektricky. Ak niekto stavia dom a snaží sa šetriť, nemusí si dať hneď vonkajšie žalúzie namontovať. Stačí spraviť predprípravu – nad oknom treba namontovať krycí plech a po bokoch vodiace lišty. Fasáda následne tento plech prekryje a vznikne priestor, do ktorého sa v budúcnosti dajú namontovať žalúzie. Aj keď ani takáto predpríprava nie je zadarmo, predsa len takýmto spôsobom dokážeme odsunúť vyššiu investíciu na neskôr.

Sieťka zadrží hmyz aj alergény

Rovnako ako teplo dokáže domácu pohodu v lete znepríjemniť aj hmyz. Ak vám okolo ucha v noci bzučí komár, väčšinou môžete zabudnúť na pokojný spánok. Aj tu platí, že najlepšie je takejto situácii predchádzať a nenechať hmyz vniknúť dovnútra. Keďže veľa ľudí si nedokáže predstaviť stráviť noc pri zatvorenom okne, na rad prichádzajú predovšetkým sieťky proti hmyzu. Tie sú už vo väčšine domov štandardom. Málokto však vie, že na trhu sú aj sieťky s protialergickou úpravou. „Sieťovina je špeciálne upravená a zachytí až 97 % peľových alergénov,“ vraví Mária Tomašovičová zo spoločnosti Bez hmyzu Sk.

Predovšetkým na vidieku okrem hmyzu trápi ľudí aj ďalší problém – hlodavce. Tie hľadajú každú príležitosť, ako sa dostať do domu, kde dokážu napáchať nemalé škody. „Riešením na tento problém je sieť, ktorá zabráni vniknutiu hlodavcom hlavne cez pivničné okienka . Sieťovina je z pevných hliníkových materiálov a rámy sa dajú vyrobiť v rôznych farebných vyhotoveniach aj tvaroch,“ povedala Tomašovičová. Problém nie je ani so zabezpečením netradičných okien, ktoré často mávajú oblúkový či trojuholníkový tvar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #hmyz #dobré bývanie