Betón nemusí byť len sivý

Na Slovensku je betón veľakrát zaznávaný. Aj keď sa väčšina stavieb bez betónu nezaobíde, väčšinou sa ho snažíme zamaskovať. Paneláky, ktoré sa stavali v minulosti, v mnohých ľuďoch totiž nevyvolávajú dojem, že by sa betón dal využiť ako zaujímavý architektonický a dizajnový prvok nielen v exteriéri, ale aj v interiéri.

29.06.2017 06:00
BETON, JEDALEN, SCHODY, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Kým v krajinách západnej Európy sa trend betónu, ktorý má svoju typickú štruktúru s fľakmi a vzduchovými bublinami, šíril v minulosti veľmi rýchlo, na Slovensku ho ľudia začínajú objavovať až v posledných rokoch. Betón sa tu doteraz vnímal ako niečo škaredé, nevkusné a chladné, ako statický prvok, ktorý drží dom pokope. Technológia sa však vyvíjala a pohľadový betón sa dnes dá odlievať stále krajšie a krajšie, dokonca v rôznych odtieňoch až farbách, pričom si zachováva svoje vlastnosti ako pevnosť, vodivosť a stopercentnú recyklovateľnosť. Okrem funkčného rozmeru betón získal aj rozmer estetický.

Z pohľadového betónu sa dnes robí dlažba, obklady, stierky, schody, kozuby, nábytok, umývadlá, kuchynské pracovné dosky, záhradné lavičky, koše na odpadky, kvetináče a nekonečné variácie bytových doplnkov a dekorácií. „Betón má unikátne vlastnosti, je charakteristický aj tým, že má vysokú odolnosť voči mrazu, vode a vlhkosti. Je tiež ohňovzdorný, veľmi pevný a nenáročný na údržbu. Všetky tieto vlastnosti z neho robia materiál ideálny nielen na fasády budov, ale jedinečný nádych, neopakovateľnosť a originálnosť vnáša aj do interiérov,“ tvrdí Miky Kasza zo spoločnosti Renit beton. „Ide o výrobný proces, ktorý sa začína nákresom, pokračuje výpočtami, výrobou foriem, prípravou zmesi, odliatím, vibrovaním, sušením, vyklopením z foriem, brúsením a končí ošetrením vhodným náterom,“ dodal.

Betón sa dostáva aj do oblastí, kde to bolo ešte donedávna nemysliteľné. Viete si predstaviť napríklad pracovnú dosku na kuchynskej linke z betónu? Aj keď je väčšina ľudí zvyknutá na drevo, betón v kuchyni určite zaujme. Okrem úplne iného vzhľadu kuchyne, sa na betónovej doske aj inak pracuje. Keďže je ošetrený špeciálnym náterom proti fľakom, mal by si zachovať svoj vzhľad aj vtedy, ak naň vylejete olej.

„Málokto vie, že betónový povrch sa dá vyleštiť. Môže byť matný alebo lesklý. Zároveň sú v ňom priznané pre betón charakteristické vzduchové bublinky či fľaky viacerých odtieňov sivej. Čistiť sa dá bez toho, aby ste z neho museli zbrúsiť čo len milimeter,“ hovorí Kasza. Okrem kuchyne si tak v mnohých moderných domoch betón nájde svoje uplatnenie aj v kúpeľni, detskej izbe, na terase či dokonca v kancelárii.

Môže mať nielen matný a lesklý povrch, ale aj rôzne farby či odtiene. Od širokého množstva odtieňov sivej, ktorá sa začína pri takmer bielej a končí pri antracite, až po takmer všetky farby dúhy, pretože sa dá farbiť. Nie farbami na fasády či steny, ale špeciálnymi farbiacimi zmesami, ktoré sa doň pridávajú.

„Všetky tieto vlastnosti povýšili betón z obyčajného stavebného materiálu na dizajnový prostriedok modernej architektúry s funkčným a estetickým rozmerom,“ dopĺňa Kasza. „Či už z neho máte schody, fasádu, nábytok, umývadlo, alebo doplnky do kuchyne, o pohľadový betón sa netreba nijako zvlášť starať, je, takpovediac, sám sebe pánom. A časom naberá krásnu patinu, čo ho robí jedinečným a ešte estetickejším,“ dodal odborník.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #stavby #interiér #exteriér #dobré bývanie #betón