Rozšírené mýty o drevostavbách

V drevenom dome je zima, drevo dlho nevydrží, zvetrá a nahlodá ho hmyz, pri požiari všetko rýchlo zhorí... Aj takéto predstavy majú bežní ľudia o drevostavbách. Sú to však mýty a často úplné nezmysly. Ak drevodom stavajú odborníci, dokážu všetky nedostatky vyriešiť alebo im predísť. Aká je teda pravda o drevostavbách?

15.10.2017 06:00
dievča, myšlienky, rozmýšľanie Foto:
Veľa ľudí si mýli drevenice, aké sa stavali v minulosti, s modernými sendvičovými drevostavbami.
debata (36)

Steny neudržia teplo, v zime je chladno a v lete horúco

Sendvičové drevostavby majú v skutočnosti pri rovnakej hrúbke obvodovej steny dokonca lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako murované domy. Je to najmä vďaka tomu, že takmer celú hrúbku plášťa domu tvorí tepelná izolácia, ktorá udrží teplo lepšie ako bežne používané „ťažké“ materiály (napr. tehly alebo pórobetónové tvárnice). Celková hrúbka izolácie je takmer rovnaká ako hrúbka steny.

Murované konštrukcie majú síce lepšiu akumulačnú schopnosť, ale bez pridanej tepelnej izolácie v zime chladnú a v lete sa zas ohrievajú približne rovnako rýchlo ako lepšie izolované drevené. Akumuláciu v drevostavbách zlepšujú zdvojené sadrokartónové dosky na stenách, betónové potery na podlahách, masívne tepelne izolované podlahové dosky z betónu, murované priečky z plných tehál alebo plné nepálené tehly vložené do priečok.

Cez tenké priečky počuť každý šuchot

Medzi pórobetónovou tvárnicou s hrúbkou 10 cm a dvojplášťovou sadrokartónovou priečkou v tej istej hrúbke je veľký rozdiel. Tvárnica má nepriezvučnosť 35 – 37 decibelov, sadrokartónová konštrukcia dosahuje až 53 – 56 dB. Rozdiel 20 dB je pri izolácii obytného interiéru značný. Minerálna vlna so sadrokartónom je ideálnou kombináciou aj preto, že vlna zachytí zvuky s vyššími frekvenciami a tvrdší sadrokartón zase nižšie frekvenčné hladiny.

Drevostavby vŕzgajú, na poschodí počuť každý krok

Vŕzganie je problémom nesprávne vyhotovených alebo zle navrhnutých stropov a schodov. Pre odstránenie problému je potrebná dostatočne tuhá, pevná konštrukcia stropu. Zvukové mosty sa väčšinou odstraňujú tlmiacou podložkou, najčastejšie mäkkou drevovláknitou doskou, v konštrukcii stropu, zvyčajne pod nášľapnou vrstvou.

Sú ako búdky, väčší náraz môže stenu prelomiť

Drevo, ktoré tvorí nosný systém drevostavieb, sa vyznačuje vysokou pevnosťou pri relatívne nízkej váhe konštrukcie. Pevnosť drevostavby je zabezpečená celkovým systémom a tvarom stavby. Stabilitu steny zaisťujú zvyčajne drevené stĺpiky spolu s veľkoplošnou doskou, ktorou môže byť OSB doska, preglejka alebo drevotriesková doska. Celkovú stabilitu ovplyvňuje aj konštrukcia stropu.

Pri požiari zhoria za pár minút

Zhorieť môže každý dom, no pri drevostavbách nie je riziko vyššie. Sendvičové konštrukcie tiež spĺňajú predpísané bezpečnostné normy a sú proti požiaru často odolnejšie ako klasické tehlové domy. Norma požaduje, aby dom vydržal odolávať požiaru aspoň 60 minút, čo postačuje na to, aby bolo možné z ohrozenej stavby evakuovať ľudí i majetok. Odolnosť proti požiaru zabezpečujú požiarne odolné materiály – sadrokartónové a sadrovláknité dosky, prípadne keramické obloženie stien spolu s nehorľavou izoláciou v inštalačnej predstene.

Za dobré protipožiarne vlastnosti vďačia drevostavby tiež izoláciám na báze minerálnej vlny, ktorá je nehorľavá. Z pohľadu požiarnej odolnosti sú najnebezpečnejšie kovové konštrukcie, ktoré sa pri požiari náhle zrútia omnoho rýchlejšie a bez výstrahy.

Raj pre hlodavce

Riziko napadnutia hlodavcami je iba pri zle realizovaných stavbách. Pre zabezpečenie drevostavby je nutné, aby bola konštrukcia uzavretá, bez odhalených izolácií a dier, v odvetraných častiach majú byť mriežky. Tiež je dôležité, aby boli penové izolácie omietnuté alebo zasypané drenážnym štrkom.

Dovnútra preniknú červotoče a plesne

Stovky drevostavieb sa dodnes zachovali vo výbornom stave, hoci ich vybudovali v čase, keď sa nepoužívali žiadne chemické prostriedky na ochranu dreva. Je to preto, lebo pri umelo vysušenom dreve táto stavba už drevokazný hmyz neláka a nenapádajú ju ani drevokazné huby. Kvalitná strešná krytina a konštrukcia, správny tvar stavby a vhodná izolácia vody zabezpečujú, aby vnútri nevznikali plesne a chránia drevo pred škodcami.

Drevostavba nie je drevenica

Veľa ľudí si mýli drevenice, aké sa stavali v minulosti, s modernými sendvičovými drevostavbami. Rozdiel je v tom, že kedysi sa domy stavali najmä ako zruby a hlavným materiálom bola guľatina (kmene spílených stromov zbavené konárov). Boli to pevné a odolné konštrukcie, ktoré si dokázali samy regulovať vlhkosť i vzdušnosť, a tak vytvárali príjemnú klímu.

Dnes je však guľatina oveľa drahšia ako moderné materiály a stavba trvá omnoho dlhšie ako sendvičová (dosková) konštrukcia. Tradičná zrubová stena nie je ani schopná splniť súčasné tepelnoizolačné nároky. Navyše na stavbu kvalitnej drevenice treba skúsenosti a skúsených stavbárov zrubov je dnes veľmi málo.

Odborná spolupráca na texte: Pavol Sedlák, Drevárska fakulta Technickej univerzity Zvolen, Karol Tužinský, Knauf Insulation Nová Baňa

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #drevostavba