Ako v zime ušetriť na kúrení

Jeseň je časom, keď sa v domácnostiach opäť začína kúriť. Udržať teplo v dome či byte stojí nemalé peniaze. Ak však postupujete rozumne a dodržiavate niekoľko základných pravidiel, môžete ušetriť i na vykurovaní. Čomu sa teda vyhýbať? Pre tých, čo nechcú teplom plytvať, prinášame zopár rád odborníkov.

22.10.2017 06:00
Kúrenie, radiátor, muž, domácnosť Foto:
Ak ste dlhšie preč, radiátory nevypínajte úplne, pretože vyhriať chladnú miestnosť je oveľa náročnejšie ako dokúriť.
debata (5)

Vetranie domácnosti

Nevetrajte príliš dlho, radšej nárazovo a intenzívne. Trojminútový prievan každé dve hodiny vzduch vyčistí, vychladí aj zvlhčí. Dajte si tiež pozor, aby tesnili všetky okná a dvere vašej domácnosti, kadiaľ by mohlo unikať teplo.

Najlepšie využitie radiátorov

Ak sú radiátory nepretržite studené alebo z nich počuť prúdenie vzduchu, odvzdušnite ich. Urobíte to jednoduchým uvoľnením odvzdušňovacieho ventilu a vzduch vypúšťajte, až kým nezačne vytekať voda.

Za radiátor môžete pripevniť reflexnú fóliu. Tá odráža vytvorené teplo z radiátora do miestnosti, takže neuniká do stien. Dávajte pozor, aby radiátory a termostatické ventily neboli prikryté oblečením.

Bielizeň sušte na sušiaku, nie na radiátore, a ušetríte tak 20 percent tepla. Navyše predídete orosievaniu okien či vlhnutiu stien. Radiátory by nikdy nemali byť umiestnené za nábytkom alebo závesmi, lebo také prekážky dokážu pohltiť až pätinu tepla. Dokonca aj prach na rebrách radiátora bráni dobrému šíreniu tepla.

„Najčastejšie sa opakujúcou chybou pri narábaní s teplom je, že na radiátoroch chýbajú regulácie. Hlavica na regulovanie tepla a jej používanie sú základ. Nastaviť optimálnu teplotu znamená, že počas dňa, keď doma nie sme, kúrime iba mierne. Keď sme doma, môžeme trochu pridať a pred spaním zase teplotu znížiť. Kontrola spotreby je najefektívnejší spôsob, ako šetriť,“ radí Matúš Izakovič, odborník na monitoring energií zo spoločnosti ESM Yzamer.

Regulácia teploty

Ak ste dlhšie preč, radiátory nevypínajte úplne, pretože vyhriať chladnú miestnosť je oveľa náročnejšie ako dokúriť. Pravidlo o temperovaní nie je výmysel, ale efektívny spôsob, ako narábať úsporne s teplom. Okrem toho sa oplatí nastaviť teplotu radiátorov podľa využívania miestnosti. Napríklad v spálni sa odporúča 18 stupňov Celzia, v obývačke, detskej izbe alebo v pracovni na 20 až 22, v kúpeľni 23 až 24 a v kuchyni 15 až 17 °C.

Kedy meniť kotol

Keď premýšľate, či neprišiel čas vymeniť starý kotol za nový, platí, že netreba kaziť niečo, čo funguje. „Ak je kotol spoľahlivý a vyrába dostatok tepla pre objekt, nie je nutné ho meniť a zaťažovať domácnosť takými výdavkami,“ hovorí Izakovič. „Ak kotol vymeniť treba, potom by som odporúčal plynové tepelné čerpadlo, ktoré je výhodnejšou investíciou a investície sa dokážu rýchlo vrátiť,“ odporúča odborník.

Kontrola a meranie

Trendom v oblasti výroby tepla a šetrenia nákladov sú moderné systémy kontroly spotreby, tzv. smartmetering. Novinkou, ktorá sa už stihla osvedčiť, je slovenský monitorovací systém Heat2go. Na jeho inštaláciu netreba nič búrať, rozbíjať či naťahovať káble, a pritom má človek spotrebu pod kontrolou.

„Zákazníci, ktorí ho využívajú, dokázali ušetriť nemalé prostriedky, pretože s energiami narábali kontrolovane a efektívne. Konečný účet za teplo ich nezaskočil, presne vedeli, koľko spotrebovali. A k plusom radím aj to, že zaobstaranie si tohto systému nie je finančne také náročné,“ tvrdí Izakovič. „Ďalšou novinkou, na ktorú odporúčam zamerať pozornosť, je integrácia kogeneračnej jednotky v kombinácii s plynovým tepelným čerpadlom. Domácnosť sa vtedy stáva samostatnou, dokáže si vyprodukovať vlastné teplo v zime a energiu pre klimatizáciu v lete.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie