Ohlušujúce decibely. Ako sa brániť proti hluku

Bývať pri hlučnej ceste je utrpenie. Podľa údajov Európskej environmentálnej agentúry znepríjemňuje hluk život takmer 20 miliónom Európanov. Svetová zdravotnícka organizácia zase odhaduje, že až 40 percent obyvateľov Európskej únie je vystavených hluku z dopravy na úrovni viac než 55 decibelov.

06.12.2017 06:00
megafón, hluk Foto:
Najjednoduchším protihlukovým opatrením, ktoré môžete vo svojom byte či dome spraviť, je výmena okien.
debata

Univerzálna limitná hodnota hluku neexistuje, no za určitý základ možno podľa Úradu verejného zdravotníctva považovať prípustnú hodnotu na úrovni 50 decibelov cez deň a 45 decibelov v noci. Ochranu pred hlukom a vibráciami by mal zabezpečovať štát, respektíve príslušné orgány štátnej správy. Práve na ne sa môžete obrátiť, ak máte podozrenie na prekročenie prípustnej normy. Proti hluku však môžete bojovať aj vy, a to napríklad kompletnou výmenou okien.

„Štatistické údaje o počte obyvateľov zaťažených rôznymi hladinami hluku pre celé územie Slovenska neexistujú, keďže sledovanie takej záťaže vykonávaním celoplošných meraní nie je reálne,“ vysvetľuje Michal Jajcaj, vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva.

Ten v uplynulých rokoch urobil dotazníkový prieskum cez internet, z ktorého napríklad vyplynulo, že hluk z cestnej dopravy obťažoval približne 53 percent opýtaných, hluk zo stavebnej činnosti zhruba 33 percent a hluk z mimopracovných aktivít človeka v budove asi 28 percent respondentov. K najhlučnejším mestám na Slovensku, ale aj v rámci Európy patrí Bratislava. V mnohých jej častiach je prípustná hluková záťaž prekročená až o 30 decibelov. Na hlavných dopravných ťahoch dokonca namerali hlučnosť až okolo 75 – 80 decibelov.

Porovnanie hlučnosti
zdroj nameraná hlučnosť
šepkanie 30 dB
izbový ventilátor 35 dB
štebotanie vtákov 50 dB
rádio alebo TV (stredná hlasitosť) 55 dB
rozhovor, kosačka trávy (zo vzdialenosti 10 m) 60 dB
vysávač 70 dB
osobné auto 75 dB
vŕtačka, nákladné auto 80 dB
ťažké motorové vozidlo, ručná brúska, zváračka 90 dB
hudba v slúchadlách, hlasný výkrik 95 dB
kotúčová píla, diskotéka 100 dB
vozidlo Formuly 1 (zo vzdialenosti 30 m) 105 dB
reťazová píla, rockový koncert 110 dB
kovanie plechov 115 dB
štartujúce lietadlo 140 dB
výstrel z dela 160 dB
   
Zdroj: Arbeitsschutz-Katalog  

Ak máte pocit, že vás trápi nadmerný hluk, môžete sa so sťažnosťou obrátiť na regionálne úrady verejného zdravotníctva. Nadriadeným orgánom na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre celé Slovensko je Úrad verejného zdravotníctva, na čele ktorého stojí hlavný hygienik. Ústredným orgánom štátnej správy je zas ministerstvo zdravotníctva.

Práve do ich kompetencie spadá ochrana obyvateľov pred hlukom a vibráciami zo stálych zdrojov alebo z dopravy na cestných komunikáciách. Ostatné zdroje hluku, ako napríklad hlasnú hudbu, hlučné terasy reštaurácií či hlučných susedov riešia jednotlivé obce, respektíve mestské časti. Pokiaľ dom, v ktorom bývate, stojí blízko frekventovanej diaľnice, ste aj vy vystavený hlukovému znečisteniu. Každé prechádzajúce auto, kamión, električka či autobus ovplyvňujú kvalitu vášho života, najmä spánku. Ak žijete v staršom dome, je navyše pravdepodobné, že jeho obvodový plášť ani okná nie sú dostatočne zvukovo izolované.

Najjednoduchším protihlukovým opatrením, ktoré môžete vo svojom byte či dome spraviť, je výmena okien. Kvalitné okná sú mimoriadne dôležité, keď bývate pri železničnej trati či letisku. Ich výber však netreba podceňovať ani na vidieku, lebo aj keď spíme, naše uši zostávajú citlivým zmyslovým orgánom. Preto by sme mali zaistiť, aby počas noci úroveň hluku nepresahovala 25 decibelov.

„Kvalitné okná s dobrými zvukovoizolačnými vlastnosťami sú schopné významne znížiť hluk z okolia, a to až o 46 decibelov. Nejde však o vlastnosti okien ako takých. Dôležitá je aj ich bezchybná montáž, pretože zvuk môže prenikať nedostatočne utesnenými otvormi okolo rámu,“ upozorňuje Petr Sýs, produktový manažér spoločnosti Inoutic.

Hluk má pomerne významný vplyv na psychiku a často spôsobuje únavu, depresiu, zlú náladu, agresivitu, neochotu, zhoršenie pamäte, stratu pozornosti a celkové zníženie výkonnosti. Dlhodobé vystavovanie sa nadmernému hluku môže navyše zapríčiniť vysoký krvný tlak, poškodenie srdca vrátane zvýšenia rizika infarktu, zníženie imunity organizmu, chronickú únavu a nespavosť.

Výskumy preukázali, že výskyt civilizačných chorôb priamo vzrastá s hlučnosťou daného prostredia. Ďalším negatívnym účinkom hluku na zdravie je poškodenie sluchu. K nemu môže dôjsť buď pri krátkodobom vystavení hluku, ktorý presahuje 130 decibelov (o niečo menej, ako vydáva štartujúce lietadlo), alebo pri častom a dlhodobom vystavení hluku nad 85 decibelov (napríklad pri počúvaní veľmi hlasnej hudby).

K poškodeniu sluchu však môže viesť i dlhodobé vystavovanie sa hluku s intenzitou okolo 70 decibelov, čo je bežná úroveň hluku pri hlavných diaľničných ťahoch. „Ak váš dom stojí pri frekventovanej ceste, rozhodne sa vyplatí investovať do okien s dvojsklom, prípadne s trojsklom a s tými najlepšími zvukovoizolačnými vlastnosťami. Tie dosahujú predovšetkým okná s plastovými profilmi, pretože bez dodatočných úprav umožňujú osadenie skla o hrúbke až 56 milimetrov,“ pripomína Sýs.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #Úrad verejného zdravotníctva #dobré bývanie #protihlukové opatrenia