Ako si spríjemniť prostredie v malom byte

Jeseň je obdobie plné protikladov. Najkrajšie a najfarebnejšie dni v roku vystrieda sychravé počasie, hmla, dažde a tma. Mnohí ľudia sa začnú cítiť unavene, skleslo, až depresívne. Sezónna afektívna porucha, ako sa tento stav odborne nazýva, postihuje asi päť percent dospelej populácie. Jedným zo spôsobov, ako sa tomu neduhu vyhnúť, je tráviť čas vo svetlých, príjemných a útulných priestoroch. Prinášame vám preto päť tipov, ako si zariadiť domácnosť tak, aby vás jesenná depresia obišla.

08.12.2017 06:00
malý byt, práca, žena Foto:
Svetlé farby, ktoré miestnosti dovoľujú dýchať, sú alfou a omegou malých bytov.
debata (2)

Základom je svetlo

Neblokujte okná, nepoužívajte ťažké závesy ani masívne žalúzie. Ak sa vám pohľad na holé okno nepáči, zvoľte napríklad vzdušnú záclonu z bieleho tylu, ktorá bude siahať od stropu až po zem, alebo na okno poukladajte črepníky s kvetmi. Prečistia vzduch a doslova oživia váš príbytok.

Na jeseň a v zime nás denné svetlo teší iba zhruba do 16. h. Počas dlhých zimných večerov je preto potrebné venovať zvýšenú pozornosť poriadnemu osvetleniu. Celkový dojem z priestoru určuje farba svetla.

Do obývačiek, detských izieb, spální a na všetky miesta v interiéri, kde by mal človek pociťovať pohodu, je vhodná teplá biela farba. Priestory v tomto svetle pôsobia útulne, predmety mäkko a osoby majú prirodzenú farbu. Na osvetlenie pracovní alebo do lámp na čítanie je vhodná neutrálna biela, ktorá sa najviac podobá dennému svetlu. Studená biela, ktorá sa vyznačuje svetlom s modrastým nádychom, je zase vhodná na osvetlenie kancelárií, prípadne skladov. V byte sa hodí do kúpeľne alebo do chodby.

V minulosti sa častejšie zapnuté svetlo v zimnom období odrazilo na účte za elektrinu. Dnes však vďaka úsporným žiarovkám tomuto problému už netreba čeliť. Moderné LED žiarovky sa vyznačujú nízkou spotrebou elektrickej energie – oproti klasickým žiarovkám sú až o 80 percent úspornejšie. Ďalšou výhodou LED žiaroviek je extrémne dlhá životnosť, okolo 25-tisíc hodín, čo sú takmer tri roky nonstop svietenia.

Svetlé farby

Svetlé farby, ktoré miestnosti dovoľujú dýchať, sú alfou a omegou malých bytov. Odrážajú svetlo a priestor opticky zväčšujú. Tmavé farby, naopak, navodzujú dojem stiesnenosti a človek sa ich vinou aj vo vlastnom byte môže cítiť ako v tmavej pivnici.

Ak ste fanúšikom tapiet, voľte okrem svetlých farieb tie s drobnými vzormi. Dominantné motívy vyzerajú lepšie, keď sa na ne dá pozrieť z dostatočnej diaľky, čo malé byty nedovoľujú.

Tmavšia podlaha

Na rozdiel od stien môže byť podlaha tmavšej farby i v malom byte. Priestor to vyváži a zútulní. Hoci to u nás nie je zvykom, malému bytu môže pomôcť aj zjednotenie podláh, teda jedna podlahová krytina v celom byte. Podľa dizajnérov to opticky zväčší obytnú plochu. Môže ísť o drevenú alebo laminátovú podlahu či kvalitný vinyl.

Kľúčový je nábytok

Zariadenie, ktoré zvolíte, dáva bytu tvár. Je preto dôležité vyberať nábytok, ktorý nebude miestom plytvať, ale vyplní aj najužšie priestory do posledných centimetrov. Priestor vyzerá lepšie s odľahčeným nábytkom na nožičkách, oproti masívne pôsobiacim kúskom položeným na podlahe.

Pomôcť môžu i priehľadné materiály. Trendom sú napríklad plastové stoličky či sklenené stolíky. Ak sa vám však také materiály zdajú príliš studené, pouvažujte, ako vám miesto pomôže ušetriť skladací nábytok.

Nábytok v byte často zapratávajú neprimerané množstvá dekorácií či desiatky nepotrebných drobností. Ak sa s nimi nedokážete rozlúčiť, skryte ich z poličiek do škatúľ, zásuviek a boxov. Miestnosti vo vašom byte tak budú pôsobiť usporiadanejšie, vzdušnejšie a príjemnejšie. Keď takú škatuľu navyše niekedy počas jesenného víkendu vytiahnete, vaša zbierka vás poteší oveľa viac, ako keď ju budete mať denne na očiach.

Využite dispozície bytu na maximum

Každá miestnosť sa dá zariadiť štýlovo a efektívne. Už samotná predsieň či chodba sa dá kombináciou vhodného osvetlenia, svetlých farieb, tmavšej podlahy a odľahčeného nábytku premeniť na pôsobivý foyer. Napríklad bytové chodby v projekte od spoločnosti YIT Slovakia v bratislavskej Dúbravke architekti navrhujú tak, aby poskytovali dostatočný priestor a plnili funkciu osobnej galérie či uvítacieho foyer. No a v takom priestore sa už pri vstupe do bytu človek cítiť veľkolepo. Či už v zime, alebo v lete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #interiér #bytový dizajn #dobré bývanie