Propánový zásobník je ekologický a šetrný

Jedným zo spôsobov, ako môže byť domácnosť energeticky nezávislá a ešte pri tom aj ušetriť, je používanie propánových (LPG) zásobníkov. Výhodné sú najmä v lokalitách, kde nie je dostupný zemný plyn a budovanie elektrickej prípojky by bolo veľmi drahé. Rodinnému domu môžu priniesť mesačné úspory až vo výške takmer 30 percent.

13.12.2017 06:00
muž reguluje kúrenie Foto:
Cenovo výhodný zdroj energie je veľmi zaujímavý predovšetkým pre ekologicky uvedomelých zákazníkov.
debata (3)

LPG zásobníky možno inštalovať kdekoľvek, kde potrebuje domácnosť či podnikateľ rýchlu a lacnú energiu. V prípade nutnosti, či už z estetických, alebo priestorových dôvodov, je možné skryť propánový zásobník aj pod zem.

Cenovo výhodný zdroj energie je veľmi zaujímavý predovšetkým pre ekologicky uvedomelých zákazníkov. Skvapalnený propán má totiž vysokú výhrevnosť a neprodukuje takmer žiadny smog. Jeho výhodou je naakumulovanie veľkého množstva energie do malého objemu, ktorý stačí doplniť v prípade bežnej domácnosti len raz ročne.

Propán má multifunkčné využitie pre zákazníkov nielen pri vykurovaní domov či horských chát, ale aj pre rôzne výrobné haly či poľnohospodárske družstvá, ktoré ho vedia zužitkovať napríklad na sušenie poľnohospodárskych plodín.

„Prednosti propánu využívajú už stovky našich zákazníkov. Tí uprednostňujú vysokú výhrevnosť a nižšie ceny oproti elektrine. Počet slovenských domácností a podnikateľov, ktorí využívajú tento ekologický plyn propán, odhadujeme na viac ako 1 600,“ uviedol prezident Združenia LPG spoločností Marián Smik.

Ako teda postupovať, keď má niekto záujem o toto riešenie? Členovia spomenutého združenia na základe požiadavky zákazníka vypracujú projekt, zabezpečia celý systém dovozu, usadenie zásobníka, stavebné úpravy rozvodov, ako aj napojenie na teplovodný systém kotla a komína s revíziou za jednorazový poplatok vo výške asi 4 550 eur.

Celý systém je samostatný a bezpečný. Počiatočná investícia sa pri bežnom rodinnom dome v prípade montáže nadzemného zásobníka vráti zhruba do troch rokov. Na umiestnenie vonkajšieho zásobníka si treba rezervovať približne 20 štvorcových metrov v okolí nehnuteľnosti. Pri podzemnom zásobníku také obmedzenie odpadá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #energetická úspora #propánový zásobník