Kúpili ste byt? Na čo si dávať pozor

Trh s nehnuteľnosťami stále prekvitá, ale nie vždy ide všetko hladko. Kúpa bytu nie je lacná záležitosť, preto treba byť veľmi opatrný. Je lepšie všetko si dvakrát preveriť a skontrolovať, ako na niečo zabudnúť a spraviť chybu. Čo by ste si teda mali najviac všímať? Ako návod môže poslúžiť nasledujúcich päť otázok, na ktoré by si mal kupec bytu kladne odpovedať, kým sa po uzavretí zmluvy rozlúči s predajcom.

19.03.2018 06:00
nový byt, mladý pár Foto:
Pri kúpe bytu nezanedbajte maličkosti. Vyskúšajte si, či toaleta splachuje, či sa okná a dvere bez problémov otvárajú a zatvárajú, či na stenách alebo na podlahe nie sú praskliny.
debata

Mám všetky potrebné dokumenty?

Papierovačky môžu byť otravné, ale sú dôležité. Najvýznamnejším dokladom, ktorý by ste mali dostať, je zápisnica o odovzdaní nehnuteľnosti. Uistite sa, či obsahuje všetky povinné údaje – aktuálny stav a evidenčné číslo meračov, ako aj súpis odovzdaných kľúčov a dokumentov. Je dobré, ak vám prípadne odovzdajú i manuál užívania bytu, ktorý vás oboznámi s jeho správnym užívaním, odpovie na najčastejšie kladené otázky a informuje o ďalších povinných krokoch po odovzdaní bytu.

Funguje základné vybavenie?

Ak ste kúpili byt v novostavbe, odovzdajú vám ho bez elektrickej energie. To znamená, že musíte požiadať o pripojenie elektriny. Ak budete používať aj plyn, treba požiadať i o jeho pripojenie. Teplo, teda centrálne vykurovanie, a vodu vám zabezpečí správca bytového domu.

Neunikli mi nejaké detaily?

Nezanedbajte ani drobnosti. Vyskúšajte si, či toaleta splachuje, či sa okná a dvere bez problémov otvárajú a zatvárajú, či na stenách alebo na podlahe nie sú praskliny. Hoci sú to maličkosti, ich náprava si vyžaduje istý čas. Pri odpisovaní stavov meračov si zase zapamätajte, kde sa nachádzajú v spoločných priestoroch merače tepla, elektrorozvodňa, prípadne plynomerňa.

Mám všetky kľúče?

Byt je skontrolovaný a konečne prichádza chvíľa, keď dostanete do rúk kľúče. Máte ich však všetky? Nedali vám iba kľúč od dverí do bytu, ale aj od nebytových priestorov, ako je napríklad pivnica? Nezabudnite ani na kľúč alebo čip od vchodovej brány, aby sa vám nestalo, že sa síce máte ako dostať do bytu, ale nie do budovy. Je dobré, ak si všetky kľúče hneď pri prebratí aj vyskúšate.

Na koho sa obrátiť v budúcnosti?

Ak kupujete byt v novostavbe, tak by sa vzťah medzi predávajúcim a kupujúcim nemal skončiť jeho odovzdaním. Mal by byť k dispozícii niekto, na koho sa môžete neskôr obrátiť, keby sa vyskytol prípadný problém alebo by ste potrebovali s niečím poradiť. Popredajné služby klientom poskytuje napríklad developer YIT Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #kúpa bytu