Starostlivosť o plastové okná ušetrí peniaze

V zime chránia pred chladom, v lete zasa pred horúčavou. Plastové okná sú spoľahlivé, no treba sa o ne starať. Ak ich totiž zanedbáte, začnú sa prejavovať problémy. Aby okná bezchybne slúžili celé roky, mali by ste sa postarať o ich základnú údržbu. Ako na to?

20.03.2018 06:00
Rolety a žalúzie strešným oknám svedčia Foto:
Možno ste to ani netušili, ale aj plastové okná treba občas nastaviť. Väčšinou stačí len pokrútiť jedinou skrutkou.
debata (3)

Možno ste to ani netušili, ale aj plastové okná treba občas nastaviť. Znie to zložito, no nedajte sa odradiť. Väčšinou stačí len pokrútiť jedinou skrutkou. Nastavenie je nutné napríklad vtedy, keď okraj okna časom poklesne a časti obvodového kovania začnú zadierať o rám. Ľudovo sa tomu hovorí aj „spadnuté okno“ a riešenie je jednoduché – v hornej časti vsuniete do krídlového ložiska imbusový kľúč a krútite. Otáčaním na jednu stranu sa okno zdvíha, na druhú stranu klesá.

Nastavenie plastových okien závisí aj od ročných období. Veľmi dôležité je striedanie letného a zimného režimu. Meniť by sa mal prítlak krídla na rám. V lete je vhodné voľnejšie zavesenie, ktoré prispeje k efektívnejšiemu prúdeniu vzduchu. V zime sa, naopak, odporúča tesnejšie nastavenie kovania okna, čím zamedzíte úniku tepla. V byte tak môžete mať teplejšie aj o niekoľko stupňov.

Plastové okná by ste mali tiež pravidelne umývať. Väčšinu znečistenia možno odstrániť jednoducho. Dajte si však pozor na to, čo použijete. "Okná sa čistia dostupnými čistiacimi prostriedkami pre domácnosť, ktoré nesmú odierať, najlepšie vlažnou vodou s prídavkom saponátu.

Okenné profily nemôžu prísť do styku s látkami narúšajúcimi základný materiál," radí Štefan Jurovčík, odborník na plastové okná zo spoločnosti YIT Slovakia. Rozpúšťadlá ako acetón, benzén, toluén, chloroform a podobne by totiž mohli povrch poleptať. Určite nepoužívajte ani pieskové či brúsne čistiace prostriedky.

Čisté udržiavajte i obvodové kovanie. Minimálne raz ročne by ste ho mali zbaviť prachu a usadenín a minimálne raz za pol roka premazať rovnako, ako aj všetky pohyblivé časti. Otáčajte okennou kľukou hore a dolu a mažte všetky pohybujúce sa časti. Najlepšie je použiť mazací tuk alebo silikónový či iný riedky olej.

Nezabudnite na gumové tesnenie. Aspoň raz ročne ho vyčistite saponátom a natrite silikónovým olejom. Zabezpečíte tak dlhú životnosť tesniacich častí. Ak vám pri silných dažďoch cez plastové okno zateká, máte zrejme znečistené alebo zapchaté odvodňovacie drážky. Vyčistíte ich jednoducho, pomocou drôtu. Občas skontrolujte aj jednotlivé skrutkové spoje. Uvoľnené skrutky je potrebné utiahnuť, opotrebované vymeniť.

Ak sa budete držať týchto základných rád, ušetríte si starosti aj peniaze, predĺžite životnosť plastových okien a tým zvýšite komfort svojho bývania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #plastové okná